De 5 boeken die het leven van Tomas Van Den Spiegel hebben veranderd

Zondag, rustdag. Een ideaal moment om uzelf in de zetel te nestelen met een uitstekend boek. Daarom polsen we iedere zevende dag van de week naar het favoriete leesvoer van een bekend gezicht. Vandaag vertelt ex-topbasketter Tomas Van Den Spiegel over zijn vijf lievelingsboeken. "Als kind was ik nooit een van de sociaalste. Ik zat liever in een hoekje boeken te verslinden."

Als kind was ex-topbasketter Tomas Van Den Spiegel (38) nooit een van de sociaalste. Hij zat liever in een hoekje boeken te verslinden, om zijn honger naar kennis te stillen. Hij woonde in een klein dorp met een bibliotheek die net die naam waardig was. "In mijn honger naar alles dat leesbaar was, heb ik daar vrijwel alle jeugdboeken gelezen. Om dan vrij snel over te schakelen naar de klassiekers, maar ook naar heel wat non-fictie."

Nog steeds probeert Van Den Spiegel zijn kennis te verruimen. "Als professioneel sporter had ik heel wat tijd om te lezen, maar kinderen en een druk professioneel schema haalden mij een paar jaar uit mijn ritme. Sinds ik een heel handige e-reader heb en bijna wekelijks moet vliegen, zijn mijn gemiddeldes weer meer dan oké."

De rode draad doorheen de boeken van Van Den Spiegel zijn cultuur, politiek en af en toe sport. Zijn leven hebben ze niet echt veranderd, maar ze hebben in ieder geval een onuitwisbare indruk nagelaten. Enkele heeft hij al een paar keer herlezen. Fictie bewaart hij voor de volgende keer.

1. In Europa – Geert Mak

Als professioneel basketballer woonde Van Den Spiegel in zes landen. Naast België, waren dat Italië, Rusland, Polen, Oekraïne en Spanje. "Die verscheidenheid heeft me ook een stuk gemaakt tot wie ik vandaag ben. Ik probeerde me steeds open te stellen voor die verschillende culturen, zonder al te gehecht te zijn aan de eigen identiteit of grond."

Het boek van Geert Mak heeft hem daar enorm bij geholpen, vooral tijdens zijn tijd in Oost-Europa. "Maks reisverslag van een trip door heel Europa, gekoppeld aan de 19e- en 20e-eeuwse geschiedenis, deed me echt anders kijken naar de Europese politiek en cultuur. Zonder dit boek zou ik bijvoorbeeld niet van Rusland en de Russen houden, zoals ik dat nu doe."

2. Een verhaal van liefde en duisternis – Amos Oz

"Als Amos Oz iets zegt, zit ik altijd op het puntje van mijn stoel", vertelt Van Den Spiegel. "De Israëliër zegt alleen maar intelligente dingen en pleit bovendien voor een vredelievende oplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen."

De auteur vertelt het verhaal van zijn voorouders tegen de achtergrond van onder andere de Holocaust en het ontstaan van Israël. "Oz en zijn familie waren hierbij zo nauw betrokken dat je het gevoel hebt dat je alles van op de eerste rij kunt volgen. Toch is het vooral ook de pijn en de zoektocht naar een eigen identiteit van de jonge Amos Oz die me bijblijft. Het wordt eigenlijk wel eens tijd voor een Nobelprijs."

3. Gebakken lucht – Nick Davies

Het boek dateert al van begin de 21e eeuw, toch is het volgens Van Den Spiegel in deze tijden van fake news en alternative facts relevanter dan ooit. "Als je dit boek hebt gelezen, zal je nooit meer op dezelfde manier het nieuws – dat ons vandaag langs meer kanalen dan ooit bereikt – bekijken en beluisteren."

Winst heeft volgens Van Den Spiegel de overhand gehaald op nieuwsgaring en voor wat vroeger de basis van het journalistenvak was, namelijk het checken van feiten, is vandaag al te vaak geen tijd en geld meer. "Verdraaide verhalen en onwaarheden. Welkom in de 21e eeuw!"

4. Een seizoen met Hellas Verona – Tim Parks

"Als ik ergens graag heb gewoond en waar ik me nog steeds heel erg thuis voel, dan is het wel Italië. Parks woont er al enkele decennia en beschreef het land al in al zijn facetten."

In dit boek sluit hij zich een jaar lang aan bij de ultra’s van voetbalploeg Hellas Verona, dat toen net op de rand van de Serie A balanceerde. Hij mist geen enkele wedstrijd, reist overal mee en legt politiek en cultureel Italië uit aan de hand van de evenwichten die bestaan binnen deze groep extreme voetbalsupporters.

"Noord en zuid, rechts en links. Italië kent er ook alles van en dat leest als Belg soms wel verhelderend."

5. Success is a choice – Rick Pitino

"Dit boek heb ik ooit gekregen van een coach aan het begin van mijn carrière. Een typisch Amerikaans motivational boek. Niets wereldschokkends, maar op momenten dat het even wat minder ging, greep ik er toch af en toe naar terug."

Pitino, een succesvol Amerikaans basketbalcoach, geeft in een anekdotisch gedocumenteerd tienstappenplan mee hoe je van je carrière in gelijk welke sector een succes kan maken.

"Of hoe ook extreem rationele mensen zoals mezelf af en toe wat baat hebben bij een houvast, waardoor je er weer een tijdje tegen kan."

Meest gelezen