Europol waarschuwt voor nieuwe variant WannaCry-virus

Volgens Europol-directeur Rob Wainwright heeft zich een wormapplicatie vastgeënt op het WannaCry-computervirus, dat het afgelopen weekend zeker 200.000 mensen in minstens 150 landen heeft getroffen. Dat kan leiden tot nieuwe complicaties.

Het aantal computers dat met zogenoemde ransomware (gijzelingssoftware) is besmet, blijkt weer op te lopen, bevestigt Europol-directeur Rob Wainwright aan de Britse omroep BBC.

Wainwright waarschuwt bedrijven dat ze hun beveiligingssoftware geactualiseerd moeten hebben voor mensen morgenochtend weer aan het werk gaan en hun computer opstarten. Gisteren had een Britse IT'er een noodstop ontdekt waardoor de verdere verspreiding van het WannaCry-virus kon worden tegengehouden, maar bij de variant met de wormapplicatie zou die noodstop niet werken. 

Ook het Belgische crisiscentrum heeft al gewaarschuwd voor een nieuwe versie van WannaCry. Bovendien is het extra opletten op maandagochtend: heel wat bedrijven hebben stilgelegen afgelopen weekend. Bij de opstart zou de infectie met het computervirus zich verder kunnen verspreiden.

(lees verder onder tweet)

Drie gouden tips om te voorkomen dat uw computer gegijzeld wordt

  • Back-up, back-up en nog eens back-up: Een eerste gouden raad: neem regelmatig reservekopieën van de bestanden die op uw computer staan. Als het even kan, neemt u er het best meerdere: eentje in de cloud en eentje op een fysieke drager, zoals een harde schijf.
  • Gebruik recente (antivirus)software: Scan uw computer regelmatig met een virusscanner. Hou die scanner wel up-to-date, want virussen evolueren constant.
  • Klik niet zomaar: Denk twee keer na voor u op een bijlage of een link klikt. U kunt virussen ook voorkomen door geen foute of kwaadaardige websites te bezoeken, met illegale software, muziek of video bijvoorbeeld.

Meest gelezen