Jeroen Olyslaegers wint Fintro Literatuurprijs met "Wil"

Jeroen Olyslaegers is in de Handelsbeurs in Gent gelauwerd met de Fintro Literatuurprijs voor zijn roman "Wil". "Jeroen Olyslaegers schreef met "Wil" een ijzersterke oorlogsroman waarin inhoud, tempo en taligheid hand in hand gaan", motiveert de jury onder leiding van Kathleen Cools. Aan de Fintro Literatuurprijs is 25.000 euro en een sculptuur van Nick Ervinck verbonden.

Jeroen Olyslaegers is in de prijzen gevallen met zijn roman "Wil". De Antwerpse schrijver heeft in de Handelsbeurs in Gent de Fintro Literatuurprijs in ontvangst genomen. Aan de prijs is 25.000 euro en een beeldje van Nick Ervinck verbonden.

Olyslaegers was een van de twee Vlaamse schrijvers op de shortlist van de Fintro Literatuurprijs. "Het smelt" van Lize Spit stond ook op de shortlist. Vorig jaar stonden er enkel Nederlandse schrijvers op de shortlist van de belangrijkste Vlaamse literatuurprijs.

Olyslaegers en Spit grepen onlangs naast de Libris Literatuurprijs. Vanmiddag mocht Olyslaegers de Fintro Literatuurprijs in ontvangst nemen. De onderscheiding ging vroeger door het leven als de Gouden Uil en de Gouden Boekenuil.

"Jeroen Olyslaegers schreef met "Wil" een ijzersterke oorlogsroman waarin inhoud, tempo en taligheid hand in hand gaan. Het is een moreel geladen boek waarin de stad Antwerpen een etterende wond is die nooit volledig heelt zolang men zich nog herinnert wat ooit passeerde", motiveert de jury onder leiding van Kathleen Cools.

Ook lezers kiezen voor "Wil" van Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers viel twee keer in de prijzen in de Handelsbeurs in Gent. Hij won niet alleen de prijs van de vakjury, die goed is voor 25.000 euro en een sculptuur van Nick Ervinck.

"Wil" werd ook door de lezersjury onder leiding van Raf Walschaerts uitgeroepen tot beste Nederlandstalig boek van het voorbije jaar. Aan die onderscheiding is 2.500 euro en een bijzondere vulpen verbonden.

Jeroen Olyslaegers is in 1967 in Mortsel geboren. Hij schrijft romans, columns en theaterteksten. Zijn vorig romans zijn "Wij" (2009) en "Winst" (2012). Drie jaar geleden werd de schrijver gelauwerd met de Arkprijs van het Vrije Woord.

De tweede editie van de Fintro Literatuurprijs is meteen ook de laatste. Boek.be gaat samen met Fintro en mediapartner VRT een alternatief format uitwerken om het brede publiek een jaar lang warm te maken voor Nederlandstalige boeken.

De genomineerden voor de Fintro Literatuurprijs

"Rivieren" van Martin Michael Driessen
"Hoogmoed" van Richard Hemker
"Oksana" van Donald Niedekker
"Wil" van Jeroen Olyslaegers
"Het smelt" van Lize Spit

Meest gelezen