Kink in de kabel tussen Front National en Debout la France?

Het Front National heeft bekendgemaakt dat het zijn kandidaten voor de Franse parlementsverkiezingen dan toch handhaaft in de kieskringen waar zijn gaullistische partner Debout la France eigen kandidaten naar voor schuift. Hiermee lijkt het huwelijk tussen beide rechtse partijen alweer voorbij dat gesloten was met het oog op de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.

Toen Marine Le Pen na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen meende kans te maken op winst bij de tweede ronde, ging ze in zee met Debout la France van Nicolas Dupont Aignan. Het gemeenschappelijke doel: zij president en hij haar premier.

Dat feestje ging niet door, want vorige week verloor Le Pen de presidentsverkiezingen van Emmanuel Macron. Sindsdien rommelt het in de rangen van haar Front National, maar nu blijkt ook het huwelijk met Dupont-Aignan geen lang leven beschoren. Het FN komt terug op de gemaakte afspraak om geen FN-kandidaten naar voor te schuiven in die kieskringen waar Debout la France eigen kandidaten voor de parlementsverkiezingen heeft. 

Voor wat betreft de tweede ronde van de parlementsverkiezingen is nog geen beslissing genomen, maar de wittebroodsweken tussen Le Pen en Dupont-Aignan lijken in elk geval al voorbij.

Meest gelezen