Macron ingehuldigd: "Frankrijk een nieuw élan geven"

Emmanuel Macron wil Frankrijk een nieuw élan geven, met hoop en zelfvertrouwen, "want de wereld en Europa hebben Frankrijk nu meer dan ooit nodig". Dat heeft de Franse president gezegd in zijn eerste toespraak nadat hij zijn intrek had genomen als nieuwe bewoner van het Elysée in Parijs. François Hollande had hem vanochtend de sleutels van de ambtswoning overgedragen.
AFP or licensors

Emmanuel Macron werd vanochtend om 100 uur ontvangen in het Elysée ontvangen door François Hollande. Na de ontvangst en de rondleiding van Macron in het Elysée hebben Hollande en Macron zowat een uur samengezeten om een reeks staatsgeheimen over te dragen en de nucleaire codes door te geven.

Uiteindelijk heeft Hollande om  iets na elven het Elysée verlaten, met een auto die op het binnenplein klaarstond. Hollande kreeg daarbij applaus van het personeel van het Elysée en van Macron.

Ceremonie

Tijdens een inhuldigingsplechtigheid werd Macron officieel onthaald als president van Frankrijk: eerst werden de verkiezingsresultaten voorgelezen.

Vervolgens kreeg Macron de ambtsketen als president van Frankrijk en de Légion d'honneur. Dat is de hoogste onderscheiding in Frankrijk. Daarna was het tijd voor Macron om zijn eerste toespraak te houden als president.

Eerste toespraak

In zijn eerste speech als president legde Macron nog eens op rustige toon uit wat hij de komende vijf jaar als president wil verwezenlijken. Vooral de relance van Frankrijk staat centraal in zijn plannen; hij wil Frankrijk weer vertrouwen geven en het weer een vooruitstrevend land maken. En dat op verschillende vlakken, in de eerste plaats op economisch vlak.

Daarnaast had hij ook veel aandacht voor Frankrijk binnen Europa, "want Europa heeft ons nodig", en voor de nationale veiligheid in tijden van terrorisme.

In verband met dat laatste had Macron lovende woorden voor Hollande, hoe die zich staande had gehouden tijdens de aanslagen. Maar Hollande was niet de enige van zijn voorgangers die Macron loofde: hij had een goed woordje over voor al zijn zeven voorgangers in het Elysée.

Verdere programma

Vanmiddag bracht Macron nog hulde aan het graf van de Onbekende Soldaat aan de Arc de Triomphe, aan de Champs-Elysées. De grote laan is één van de toeristische toplocaties in Parijs, maar vorige maand nog vond er een aanslag plaats waarbij een terrorist een politieman doodschoot.

Macron laat er geen gras over groeien, want morgen maakt hij meteen al zijn eerste buitenlandse trip als president van Frankrijk. De jonge president (39 jaar) gaat namelijk naar Berlijn om er de Duitse bondskanselier Angela Merkel te ontmoeten. Macron wil Europa nieuw leven inblazen en daarbij is de Frans-Duitse as van het allerhoogste belang. 

Herbekijk de machtsoverdracht tussen Hollande en Macron:

Decraene: "Speech van een president die wil veranderen"

Meest gelezen