Merkel, Mali en een nieuwe regering: zo zien de eerste dagen van president Macron er uit

Emmanuel Macron heeft het vandaag nog druk met alle activiteiten die gepaard gaan met zijn inhuldiging als nieuwe president van Frankrijk. Maar morgen kan hij meteen aan de bak.
AFP or Licensors

Na de plechtigheden van vandaag, vertrekt Macron meteen naar Berlijn. In de Duitse hoofdstad heeft hij een eerste afspraak met bondskanselier Angela Merkel. Macron wil namelijk de Frans-Duitse as versterken.

Onder Hollande was de chemie die er tussen Merkel en Sarkozy was, verwaterd. Omdat Macron aanstuurt op een sterker Europa, is een goede relatie tussen Duitsland en Frankrijk, de belangrijkste lidstaten van cruciaal belang. Om die prioriteit kracht bij te zetten, staat een kennismaking met Merkel dus bovenaan Macrons agenda.

Regering aanstellen

Ook in Frankrijk zelf gaat Macron meteen aan de slag. Naar verwachting zal de nieuwe president morgen bekend maken wie de nieuwe premier wordt van zijn regering. Dinsdag zal dan de rest van de nieuwe ministersploeg volgen.

En tegen het einde van de week, of ten laatste tegen het begin van de volgende week, zal president Macron een eerste keer de Franse troepen bezoeken. Waarschijnlijk zal dat in Mali zijn.

Top-ontmoetingen

Op donderdag 25 mei wordt de nieuwe Franse president in Brussel verwacht, voor zijn eerste grote internationale opdracht: de NAVO-top, waar de leiders van alle NAVO-lidstaten aanwezig zullen zijn, o.a. de Amerikaanse president Donald Trump.

Een dag later volgt meteen de volgende belangrijke internationale afspraak: Macrons eerste G7-top in Taormina, in Italië. Macron zal twee dagen lang samenzitten met de leiders van zeven belangrijkste industriestriestaten: de VS, Duitsland, Italië, Japan, Canada, het Verenigde Koninkrijk en zijn eigenste Frankrijk.

Vervolgens krijgt hij op het internationale toneel even een adempauze, tot begin juli, want dan is er een G-20 top, waarschijnlijk in Duitsland.

Parlementsverkiezingen

Intussen zal Macron alle tijd kunnen gebruiken om zich te focussen op de binnenlandse politiek in Frankrijk, want de belangrijkste data in zijn binnenlandse agenda zijn ongetwijfeld zondagen 11 en 18 juni. Op die dagen zijn er in Frankrijk parlementsverkiezingen.

Dat wordt de eerste belangrijke test voor Macron als president van Frankrijk. Want het wordt de eerste keer dat hij met een partij naar de kiezer stapt, in plaats van met een beweging.

Meest gelezen