Nieuws gemist dit weekend? Zo bent u weer helemaal mee

Anderlecht wordt nog geen landskampioen in het voetbal, president Emmanuel Macron neemt zijn intrek in het Elysée en Portugal beroert de harten op het Eurovisiesongfestival. De cyberaanval heeft volgens een voorlopige balans al minstens 200.000 slachtoffers gemaakt en de felle bliksem vernielt een oorlogsmonument in Kemmel. Deze nieuwsfeiten mocht u dit weekend niet missen.

1. Vaarwel president Hollande, welkom president Macron

In Frankrijk vond vandaag de officiële wissel van de macht plaats. Aftredend president François Hollande ontving Emmanuel Macron, een week geleden de grote winnaar van de verkiezingen, op het Elysée voor de overdracht van enkele staatsgeheimen en nucleaire codes. Na een lang gesprek achter gesloten deuren deed Macron Hollande uitgeleide. In zijn eerste toespraak als president zette Marcon nogmaals uiteen wat hij de komende jaren wil realiseren. De relance van Frankrijk, zowel economisch als op andere vlakken, staat centraal.

2. Superministerraad over veiligheid en justitie

Vandaag hield de federale regering de eerste van drie zogenoemde superministerraden, met veiligheid en justitie als onderwerp. Een van de opvallendste beslissingen: binnenkort worden vingerafdrukken geregistreerd op de chip van onze identiteitskaart. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil zo de strijd opvoeren tegen fraude met identiteitskaarten. Het systeem zou geleidelijk aan worden ingevoerd, bij elke nieuwe of te vernieuwen kaart.

3. Portugal wint, België knap vierde

De 62e editie van het Eurovisiesongfestival is overtuigend gewonnen door Portugal. De 27-jarige Salvador Sobral wist met het eenvoudige, intimistische en dromerige "Amar pelos dois" ("Beminnen voor ons tweeën") de harten van de vakjury en van de stemmende kijkers te raken. "Een overwinning van de betekenisvolle muziek", zo zei hij achteraf.

Blanche, de Belgische kandidate, is met "City lights" vierde geworden, waarmee ze het resultaat van Loïc Nottet twee jaar geleden evenaart. Na de bekendmaking van de punten van de vakjury stond ze nog negende, het waren de stemmende kijkers die haar in een spannende finale naar de vierde plek stuwden. "Ik ben supertevreden", zei Blanche achteraf.

4. Anderlecht (nog) geen kampioen

De belangrijkste bijzaak ter wereld: Anderlecht kon zich vandaag op het veld van eeuwige rivaal Club Brugge tot kampioen kronen. Het zou voor Anderlecht al de 34e landstitel zijn. Maar dat feest ging na een 1-1 gelijkspel niet door.

In Nederland is de strijd om de titel vandaag wel beslecht. Feyenoord voetbalde zich voor het eerst in 18 jaar tot kampioen. Rotterdam in extase.

5. Cyberaanval: 200.000 slachtoffers in 150 landen

Het computervirus dat vrijdag wereldwijd om zich heen greep, heeft volgens een voorlopige balans zeker 200.000 slachtoffers gemaakt in minstens 150 landen. De Europese politie-organisatie Europpol heeft voorlopig nog geen idee wie verantwoordelijk is voor de aanval, er loopt een internationaal onderzoek. Europol waarschuwt overigens dat het gevaar nog niet geweken is. In het weekend liggen veel bedrijven stil, waardoor het virus morgen opnieuw hard kan toeslaan als mensen hun computer of laptop weer aanzetten. Tips over hoe u zich kunt beschermen tegen ransomware, vindt u in hier.

6. Bliksem vernielt oorlogsmonument in Kemmel

Veel donder en bliksem, hagel en regen hebben we de afgelopen dagen gezien. In Kemmel, in West-Vlaanderen, had dat rampzalige gevolgen: de vernieling van een oorlogsmonument. De obelisk in de Kriekstraat is een eerbetoon aan de 32e Franse divisie die 2.500 soldaten verloor tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nog maar enkele jaren geleden werd het monument gerestaureerd.

Meest gelezen