Theaterstuk over Dutroux wint prijs op het Berlijnse Theatertreffen

De Zwitserse theatermaker Milo Rau is op het Berlijnse festival Theatertreffen in de prijzen gevallen met zijn stuk over Marc Dutroux. In "Five Easy Pieces" laat Rau kinderen van 8 tot 13 jaar oud het leven van de pedofiel en kindermoordenaar naspelen. De 40-jarige Rau werd twee weken geleden aangesteld als nieuwe artistiek leider bij NTGent.
AFP

De Zwitserse theatermaker Milo Rau is in Berlijn gelauwerd met de 3sat-prijs op het theaterfestival Theatertreffen voor zijn voorstelling "Five easy pieces" over Marc Dutroux. Twee weken geleden werd Rau aangesteld als nieuwe artistiek leider bij NTGent.

"Milo Rau maakt de monsterlijke gebeurtenissen misschien niet draaglijk, maar hij maakt ze bespreekbaar en stelt zo fundamentele vragen over geweldsstructuren tussen minderjarigen en volwassenen", oordeelt de jury van Berlijnse theaterfestival Theatertreffen.

"Op die manier bejubelt Rau's "Five easy pieces" net wat de Dutrouxs van deze wereld willen vernietigen: de wijsheid, overtuiging en onverzettelijkheid van kinderen."

De voorstelling is een coproductie met het Gentse kunstencentrum Campo. Het stuk werd onder meer opgevoerd tijdens het Kunstenfestival in Brussel, maar ook op buitenlandse podia van Singapore tot Rome.

De 3sat-Preis eert artiesten die een "invloedrijke, artistiek innovatieve prestatie" neerzetten, zo klinkt het op de website van het festival. Aan de onderscheiding is een som van 10.000 euro verbonden.

Meest gelezen