Van Rompuy: "N-VA plaatst macht boven ethiek en principes, eigen aan populisten"

"De N-VA plaatst macht boven ethiek en principes. Dat is eigen aan populisten." In zijn blog haalt CD&V'er Eric Van Rompuy zwaar uit naar N-VA-voorzitter De Wever, die in een interview uithaalde naar "gutmenschen, bij wie het niet doordringt dat de wereld niet van marsepein is". Ook CD&V-minister Schauvliege dient De Wever van repliek.

In een interview in De Tijd stak De Wever zijn ergernis over de aanpak van de vluchtelingencrisis niet onder stoelen of banken. "Had ik het voor het zeggen gehad, dan had ik de grenzen gesloten", klonk het. Het "wir schaffen das"-verhaal van de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) noemt hij "het verhaal van politieke onverantwoordelijkheid". "Die gutmenschen menen het misschien goed, maar ze maken het draagvlak voor migratie kapot", klinkt het. 

Een niet mis te verstane sneer naar de centrum- en linkse partijen, waarbij hij zich afvraagt "wanneer het bij hen zal doordringen dat de wereld niet van marsepein is". De N-VA-voorzitter wil met andere woorden komaf maken met beslissingen "die wel goed aanvoelen, maar dramatische gevolgen kunnen hebben". Politici hebben nu eenmaal de luxe niet om altijd de ethiek van hun overtuiging te volgen, vindt hij, en wie daar niet mee om kan, "die kan beter bloemekes planten".  

"Als CD&V gruwelen we van dit taalgebruik"

De uitspraken van De Wever zijn bij CD&V'er Eric Van Rompuy danig in het verkeerde keelgat geschoten. "Als christendemocraten gruwelen we van dit taalgebruik. De N-VA plaatst macht boven ethiek en principes. Dat is eigen aan populisten. Ook tegenstanders kleineren behoort tot hun taalgebruik. Gelukkig heeft De Wever geen enkele invloed in de EU en weten Macron of Merkel niet wie de burgemeester van Antwerpen is."

Van Rompuy wijst erop dat De Wevers "ultieme droom erin bestaat de eerste president te worden van het Onafhankelijk Vlaanderen", wat hem doet besluiten: "Arm Vlaanderen, want in die VLEXIT zal geen plaats zijn voor gutmenschen".

"Realpolitik soms nodig, maar geen politiek zonder idealen"

Ook zijn partijgnoot en minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege diende De Wever in "De zevende dag" al van repliek. "Ik zou niet aan politiek kunnen doen zonder idealen, en zonder een bepaalde overtuiging", reageert ze. Al geeft ze toe dat je in de politiek niet altijd de pure emotie kan volgen en je soms aan realpolitik moet doen. "Er is de passie, maar soms moet je afwegingen maken, knopen doorhakken en voor die keuze gaan, en in die zin heeft De Wever volgens haar wel deels gelijk.

Maar dat ze het zelf "spijtig zou vinden dat politiek alleen op een emotieloze manier zou bedreven worden", zegt veel over hoe ze over De Wevers aanpak denkt. "Emotie mag wel af en toe opduiken in de politiek", beklemtoont ze. 

Bekijk hier het interview met minister Schauvliege in "De zevende dag":

Over de keuterboerkes: "Ik geloof in bioboeren en ondersteun die ook"

In het interview in "De zevende dag" kwam Schauvliege ook nog even terug op haar veelbesproken uitspraak over de "keuterboerkes", waarmee ze de bioboeren in ons land leek te viseren. "Ik heb in dat berucht interview in Knack de bioboeren niet genoemd, laat staan geschoffeerd", verdedigt ze zich. "Ik geloof wel in bioboeren, en ondersteun die ook. Elke bedrijfsleider kiest voor welk model hij wil gaan, en of hij nu een kleine bioboer is, een kleinschalige familieboerderij of een grote industriële boerderij: iedereen krijgt steun."

Ze heeft naar eigen zeggen enkel willen duidelijk maken dat we allemaal bereid moeten zijn om een eerlijke prijs te betalen aan de boer. "Een keuterboer is een boer die niet genoeg verdient om van te leven, en dat heb ik net duidelijk willen maken: laten we een eerlijke prijs voor ons voedsel betalen. Vroeger ging 80 procent van ons inkomen naar voedsel, nu is dat zo'n 20 procent, dat zegt wel iets."

"U en ik moeten ontbossing compenseren, Natuurpunt niet"

Schauvliege kreeg ook haar uitspraak dat "Natuurpunt de grootste netto-ontbosser in Vlaanderen" is, nog eens voorgeschoteld.  "Het klopt nu eenmaal dat Natuurpunt ontbost voor natuurdoelstellingen, blijft ze bij haar standpunt.

"De voorbije jaren is er 1.500 hectare bos verdwenen. U en ik moeten dat compenseren, Natuurpunt niet. Op die manier is er 500 hectare bos verdwenen. Ik heb alleen willen duidelijk maken dat het makkelijk is om kritiek te hebben op het bosbeleid, als je er zelf onderdeel van uitmaakt. Dat heeft niets te maken met een frontale aanval op Natuurpunt, maar het zijn wel feiten die gezegd mogen worden."

Meest gelezen