Volvo stuurt Chinese auto's per trein naar haven Zeebrugge

De Zweedse autobouwer Volvo gaat elke week enkele honderden wagens die worden geproduceerd in zijn fabriek in China per trein naar de haven van Zeebrugge sturen. De verbinding werd gisteren in China gelanceerd in aanwezigheid van minister van Economie Kris Peeters (CD&V). Voor de haven van Zeebrugge is het project vooral symbolisch erg belangrijk, zegt haventopman Joachim Coens.

Kris Peeters was dit weekend aanwezig bij het vertrek van de eerste trein tussen Daqing en Zeebrugge, zo liet hij weten op de sociaalnetwerksite Facebook. Hij bracht ook een bezoek aan de Volvo-fabriek in Daqing. Volvo, eigendom van het Chinese Geely, heeft ook een productievestiging in Gent.

De eerste trein vanuit China wordt op 26 juni in Zeebrugge verwacht, luidt het bij de haven. "In een eerste fase wordt er gemikt op drie treinen per week, met op elke trein plaats voor 123 auto's per trein", vult haventopman Coens aan. De nieuwe wagens, van het model S90, worden vervoerd in containers. De haven is nog op zoek naar retourlading om de treinen op de terugweg naar China mee te vullen.

De treinreis zou een twintigtal dagen duren, al kan dat volgens Coens in het begin wat langer zijn. Volgens het Chinese persagentschap Xinhua spoort de trein door Rusland, Wit-Rusland, Polen en Duitsland richting Zeebrugge. Vanuit de Belgische haven zullen de auto's verder worden verdeeld.

Alleen S90's

Coens verwacht op termijn op jaarbasis 30.000 à 40.000 Volvo's uit China. Dat betekent dat de frequentie nog fors opgedreven zou moeten worden. Minister Peeters spreekt in dat verband van een ambitie van 300 treinen per jaar.

Zelfs met dat volume blijft de nieuwe verbinding voor de haven van Zeebrugge vooral symbolisch belangrijk, want het vertegenwoordigt slechts een fractie van de bijna 2,8 miljoen nieuwe wagens die de haven in 2016 behandelde. "Zeebrugge staat bekend als een wereldhub voor nieuwe wagens", duidt Coens. Bij Volvo in Zweden bevestigt men enkel dat de trein Volvo S90's zal vervoeren. Dat zijn de topmodellen van het Zweedse merk; in België worden de kleinste modellen van het gamma geassembleerd.

Zijderoute

Peeters is in China naar aanleiding van een top over de moderne zijderoute die de handel tussen China enerzijds en Europa en het Afrikaanse continent anderzijds, moet verbeteren. De minister zal er ook een ontmoeting hebben met de topman van Hainan Airlines, zegt zijn woordvoerster.

De luchtvaartmaatschappij tekende enkele maanden geleden een intentieverklaring om in de tweede helft van dit jaar een verbinding op te starten tussen Brussel en Shanghai. Een concrete opstartdatum is er sindsdien echter nog niet gekomen. Hainan vliegt al tussen Brussel en Peking.

Meest gelezen