"Het is heel moeilijk om een lesbisch meisje te tekenen"

Op de sticker van het Rode Kruis dit jaar heeft oorspronkelijk een lesbisch meisje gestaan dat speciaal voor Fanny Kiekeboe flauwvalt. De tekening van Merho werd echter aangepast. Dat schrijft Het Nieuwsblad en bevestigt Rode Kruis-woordvoerster Ann Luyten in "De ochtend" op Radio 1. Uiteindelijk is voor het klassieke man-vrouwbeeld gekozen.

Op de sticker is te zien hoe Fanny Kiekeboe, het populaire personage uit de Kiekeboe-stripalbums, een man op het strand reanimeert. Ze geeft hem mond-op-mondbeademing. Op de achtergrond veinzen vier mannen een flauwte, om ook mond-op-mondbeademing te krijgen. Merho had oorspronkelijk tussen de mannen een vrouw, die eveneens onwel wordt, getekend.

"Het gaat om een grap en we vonden dat je die grap onmiddellijk moest doorhebben. Als je een grap moet beginnen uitleggen, dan is een grap om zeep. Het is ook heel moeilijk om een lesbisch meisje te tekenen, daar staat niet op dat ze lesbisch is. Het was allemaal een beetje verwarrend. Vandaar dat we voor het klassieke man-vrouwbeeld zijn gegaan. Voor álle duidelijkheid: het Rode Kruis is pro-diversiteit", legt Ann Luyten uit.

De oorspronkelijke schets (met meisje) en de finale tekening (zonder meisje). 

"Prijs me gelukkig dat ik in mijn strip kan doen wat ik wil"

Tekenaar Merho is niet geheel opgezet met de wijziging. "Ik prijs me gelukkig dat ik in mijn strip wel kan doen wat ik wil. Ik ben daar helemaal vrij in", zegt hij aan onze redactie. "Het Rode Kruis was eerst nochtans heel enthousiast, maar toen raakte de schets hogerop."

Merho vindt dat zijn oorspronkelijke schets past in de sfeer van zijn Kiekeboe-strips: "In een van mijn laatste albums heb ik een homohuwelijk verwerkt. Het had een leuk statement geweest voor de holebigemeenschap. Maar uiteindelijk is het véél belangrijker dat er 650.000 stickers zijn verkocht."

Meest gelezen