"Syrië gebruikt crematorium om massale executies te verdoezelen"

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt het regime van president Assad van het systematisch vermoorden van gevangenen. Volgens de VS gebeurt dat in de militaire gevangenis van Saydnaya in de buurt van Damascus. Amnesty International omschreef de gevangenis eerder dit jaar als een menselijk slachthuis.

De Verenigde Staten zeggen dat het Syrische regime duizenden gevangen heeft gedood en in een crematorium heeft verbrand. In februari had Amnesty International al een rapport over systematische massale executies gepubliceerd.

Amnesty International omschrijft de militaire gevangenis van Saydnaya als een menselijk slachthuis. Volgens Amnesty International heeft het regime Assad al tussen de 5.000 en 13.000 gevangenen gedood bij massale terechtstellingen.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Stuart Jones, kondigde nu aan dat er foto's van het crematorium zullen worden gepubliceerd. Volgens Buitenlandse Zaken werd het crematorium speciaal gebouwd om de vele doden te verassen, zodat alle sporen van de massamoorden worden gewist.

In de militaire gevangenis van Saydnaya worden volgens de VS elke dag een vijftigtal gevangenen opgehangen.

Meest gelezen