"Trump valt Amerikaanse democratische instellingen aan"

Op de tv-zender CNN is James Clapper, de voormalige topman van de Amerikaanse inlichtingendiensten, bijzonder hevig uitgevallen tegen president Donald Trump. "Die valt de Amerikaanse democratische instellingen aan", zei Clapper en hij vindt dat het ontslag van FBI-directeur James Comey "een nieuwe overwinning is voor Rusland"

James Clapper (boven rechts) was onder president Barack Obama de directeur van alle Amerikaanse inlichtingendiensten. Die functie als DNI overkoepelt zestien instelllingen, zoals onder meer de bekende geheime dienst CIA.

Clapper die ontslag nam na het aftreden van Obama in januari, neemt nu in een interview met de tv-zender CNN huidig president Donald Trump (boven links) hevig onder vuur.

"Ik denk dat onze instellingen op tal van manieren ondermijnd worden, zowel extern -en dat is het grote nieuws hier- de Russische inmenging in ons kiessysteem. En ik denk dat onze instellingen evenzeer intern -dus in de VS zelf- onder vuur liggen".

Op de vraag van de journalist of die interne aanval van de president afkomstig is, antwoordde de voormalige spionnenchef: "Exactly" en wat later "de Russen beschouwen het ontslag van Comey (foto in tekst) als een volgende overwinning voor hen op het schaakbord".

Ontslag van Comey blijft Trump achtervolgen

Clapper is niet de eerste die Trump onder vuur neemt, maar het is erg ongebruikelijk dat een zo hoog geplaatst veiligheidschef van een vorige president het beleid van zijn opvolger in dergelijk scherpe bewoordingen typeert. Clapper laat verstaan dat Trump -al dan niet in samenwerking met de Russen- de democratie in Amerika ondermijnt. Het woord "landverraad" is niet gevallen, maar veel heeft het niet gescheeld.

De Democratische oppositie in het Congres heeft de messen getrokken omdat FBI-topman Comey ontslagen werd net op een ogenblik dat hij een onderzoek leidt naar mogelijke banden tussen Rusland en de kiescampagne van Donald Trump vorig jaar. 

De toch al lage populariteit van president Trump krijgt door die vermoedens nog meer een knauw. Volgens een peiling van de tv-zender NBC en The Wall Street Journal keurt slechts 29% van de Amerikanen het ontslag van Comey goed en wil 78% dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de Russische inmenging in de kiescampagne van vorig jaar.

Eerder had Michael Flynn, de nationale veiligheidsadviseur van Trump al na drie weken ontslag moeten nemen, nadat bleek dat hij voor zijn ambtsaanvaarding contacten had gehad met de Russische ambassadeur Sergej Kisljak. Ook minister van Justitie Jeff Sessions zou vorig jaar Kisljak ontmoet hebben en "was vergeten om dat te melden". 

Meest gelezen