Cacaoprijs schiet de hoogte in na onrust in topproducent Ivoorkust

Wereldwijd zijn de prijzen voor langetermijncontracten in cacao fors de hoogte ingeschoten na het uitbreken van een nieuwe muiterij in het leger van Ivoorkust. Dat West-Afrikaanse land is met een marktaandeel van bijna 40% de grootste producent van de grondstof voor chocolade.

In januari van dit jaar had de Ivoriaanse predent Alassane Ouattara een einde gemaakt aan een vorige muiterij in het leger door de opstandige soldaten een flinke afkoopsom te beloven.

De voorbije maanden zijn de prijzen voor cacao op de internationale markten echter fors gedaald, onder meer door overproductie. Omdat de export van cacao goed is voor zowat de helft van de inkomsten van Ivoorkust, kon de regering de soldaten niet zoals beloofd betalen en daardoor zijn die opnieuw in opstand gekomen.

Op zijn beurt zijn de prijzen voor cacao nu weer fors de hoogte ingeschoten, maar mogelijk is dat een tijdelijk effect. Feit is dat Ivoorkust weliswaar probeert om de economie te diversifiëren, maar dat het land wel erg afhankelijk blijft van de erg instabiele prijzen van cacao.

Ivoorkust is de grootste producent van cacao ter wereld met een marktaandeel van net geen 40%. Samen met andere landen in West-Afrika zoals Ghana en Nigeria is Ivoorkust goed voor 70% van de wereldproductie. De voorbije decennia lijkt het Aziatische land Indonesië een steeds belangrijker producent te worden van cacaco, wat het aandeel van West-Afrika onder druk zet. Dat Indonesië dan ook stabieler is dan Ivoorkust, speelt ook een rol.

usage worldwide, Verwendung weltweit, Modelfreigabe vorhanden., Model released.

Ivoorkust zou beter Cacaokust heten

De cacaoboon is inheems in Zuid- en Centraal-Amerika en daaruit werd "een godendrank" gemaakt voor de elite van de Maya-beschaving. Na 1600 brachten Europese kolonisten cacao en chocolade naar Europa, maar daar gedijt die plant niet. Dat doe hij wel in West-Afrika, dat nu de belangrijkste producent van cacao is geworden.

Cacao is na olie, koffie en katoen één van de belangrijkste "commodities" ter wereld en de grondstof voor grote chocoladeproducenten zoals Cadbury, Nestlé, Mars en Mondelez. Probleem is dat prijzen op de grote goederenbeurzen zoals ICE, Londen en Euronext bepaald worden aan de hand van termijncontracten. 

Daar is cacao "big business", maar dat geldt niet voor de vaak erg arme cacaoboeren in West-Afrika, die slechts een klein deel van de opbrengst krijgen. "Hoe verder van de boom, hoe groter het voordeel", wordt wel eens gezegd. Bovendien beschuldigt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) de cacaosector ervan dat die -volgens sommige rapporten- tot 200.000 kinderen te werk zou stellen op de plantages. Soms gaat het om kinderen uit landen als Mali die in Ivoorkust aan het werk zijn. 

Meest gelezen