Canada pakt uit met uitzonderlijk goed bewaarde dinosaurus

In het Royal Tyrrell Museum in Canada is sinds kort een uitzonderlijk goed bewaard fossiel van een dinosaurus te zien. Het gaat om de resten van een gepantserd exemplaar waarvan uiterlijke kenmerken als schubben quasi-intact zijn gebleven.
Royal Tyrrell Museum

Een mastodont van 5,4 meter lang die ooit meer dan 1.000 kilo woog en zowat 112 miljoen jaar geleden op de aarde rondliep: dat is de dinosaurus uit de familie van de Nodosauridae die sinds kort in het Royal Tyrrell Museum in de Canadese provincie Alberta staat opgesteld.

Het beest is in 2011 bij toeval bij graafwerken in een mijn ontdekt en is zonder meer uniek. Niet alleen gaat het om een nieuwe soort in zijn familie, nooit eerder is een gepantserde dinosaurus ontdekt die zo goed is bewaard gebleven.

Zo is het lichaam van het dier bijna helemaal in 3D waarneembaar en zijn ook tal van uiterlijke kenmerken zoals schubben en indrukwekkende uitsteeksels quasi-intact. Hierdoor lijkt het alsof de dinosaurus pas gisteren zijn laatste adem heeft uitgeblazen.

Om dit prachtige resultaat te bereiken, moesten paleontologen wel eerst alle gesteente waarin het fossiel was ingebed verwijderen om alle puzzelstukjes vervolgens tot 1 geheel samen te leggen. Hiervoor waren liefst 7.000 werkuren nodig.

(Lees voort onder video)

Skelet

Mogelijk is de dinosaurus na zijn dood in open zee terechtgekomen, naar de bodem gezonken en vervolgens met vele lagen sediment bedekt geraakt. Dit kan verklaren waarom zoveel details de tand des tijds hebben doorstaan.

Waarschijnlijk gaat onder het gefossiliseerde pantser ook nog het skelet van de dinosaurus schuil, maar om dit te kunnen blootleggen zouden de paleontologen precies dat pantser moeten vernietigen. Omdat het om massief gesteende gaat, leveren ook scans niks op.

Het hele verhaal van de ontdekking en de renovatie van de dinosaurus staat uitgebreid beschreven in het jongste nummer van National Geographic. Om het beest in 3D te ontdekken, kan u hier terecht.

Royal Tyrrell Museum

Meest gelezen