Conservatieve burgemeester van Teheran trekt zich terug uit race om presidentschap

De conservatieve burgemeester van de Iraanse hoofdstad Teheran, Mohammed Bagher Ghalibaf, heeft zich teruggetrokken als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van vrijdag. In een persbericht, verspreid door de Iraanse media, roept de hardliner zijn aanhangers op om te stemmen voor de geestelijke Ebrahim Raisi, de voornaamste rivaal van huidig president Hassan Rouhani. Die is kandidaat om zichzelf op te volgen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"In dit stadium is het belangrijk om de belangen van het volk, het land en de revolutie te bewaren, net zoals de eenheid van de revolutionaire troepen", aldus Ghalibaf.

"Ik hoop dat deze beslissing het begin zal zijn van een economische evolutie die de armen ten goede zal komen." Hoewel Ghalibaf al een aantal keer aan het kortste eind trok bij de presidentsverkiezingen, werd hij toch beschouwd als een van de grootste bedreigingen voor een herverkiezing van Rouhani.

Ghalibaf is een vroegere commandant van de Revolutionaire Garde en was ook al hoofd van de politie in Teheran. Raisi heeft dan weer geen politiek verleden, maar geniet wel de totale steun van de invloedrijke ayatollahs.

Es-Hagh Jahanguiri, een andere hervormingsgezinde kandidaat en eerste vicepresident, zou zich ook terugtrekken en oproepen om voor Rouhani te stemmen. Op die manier worden de presidentsverkiezingen een duel tussen Rouhani en Raisi. Een andere conservatieve kandidaat, Mosatafa Mirsalim, geniet weinig bekendheid bij de bevolking.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen