De mens zou dan toch niet verantwoordelijk zijn voor uitsterven mammoet

De mammoet is uitgestorven door veranderingen in vegetatie en voedseltekort en niet door toedoen van de mens. Tot die conclusie komt een internationaal team wetenschappers op basis van analyses van botresten, zo meldt TASS. Het bevestigt daarmee een gelijkaardig onderzoek van de universiteit van Durham.
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY

De mammoet is uitgestorven omdat de prehistorische mens de diersoort al te intensief heeft bejaagd: zo gaat de populaire verklaring voor het verdwijnen van de kolossen al jaren. Die blijkt nu bezijden de waarheid, zo beweren Russische, Australische, Amerikaanse, Canadese en Noorse wetenschappers.

Zij hebben bewijs gevonden dat de mammoet aan veranderingen in vegetatie en voedseltekort ten onder is gegaan, vertelt hoofdonderzoeker van het Institute of Plant and Animal Ecology in Rusland Pavel Kosintsev aan persagentschap TASS.

"We wilden veranderingen in ecologische niches van verschillende mammoetensoorten onderzoeken, dus hebben we de isotopen in de botten van mammoeten onderzocht die in verschillende periodes in Europa, Azië, Noord- en Zuid-Amerika leefden", zegt hij. "Dit leverde steeds hetzelfde resultaat op: op het einde van het tijdperk van de mammoet, tussen 10.000 en 14.000 jaar geleden, steeg het aantal stikstofisotopen sterk. Dat betekent dat de bodem steeds vochtiger werd."

Van droge naar vochtige planten

Volgens de wetenschappers had dit laatste 2 mogelijke oorzaken: het wegsmelten van ijs en het ontdooien van de permafrost, de permanent bevroren ondergrond in noordelijke gebieden.

"Een vochtigere grond en klimaatopwarming leidden tot een verandering in vegetatie van planten die in droogte gedijen naar planten die veel water nodig hebben. Veel diersoorten die gewend waren die eerste soort planten te eten, moesten plots op die tweede soort overleven. Hierdoor verminderden hun aantallen."

Dit is alvast de oorzaak van het uitsterven van de grootste mammoetensoort, zo menen de wetenschappers. "De populatie slonk weg tot een handvol exemplaren en de soort was niet in staat haar aantallen aan te vullen. Het ging om de ineenstorting van een ecosysteem waarvoor de mens niet verantwoordelijk is."

De conclusie van deze wetenschappers bevestigt in grote mate die van wetenschappers verbonden aan de universiteit van Durham in het Verenigd Koninkrijk. Al in 2010 haalden zij het verdwijnen van grasland als voornaamste oorzaak van het uitsterven van de mammoet aan.

Meest gelezen