Formatie Nederlandse regering vastgelopen op migratie

In Nederland zijn de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks over de vorming van een nieuwe regering vastgelopen. Dat meldt informateur Edith Schippers. De meningsverschillen over migratie bleken te groot.

De Nederlandse parlementsverkiezingen vonden twee maanden geleden plaats. In eerste instantie werd afgesproken dat de VVD, CDA, D66 en GroenLinks zouden proberen een regering te vormen.

Vanaf het begin werd benadrukt dat de inhoudelijke verschillen tussen de vier groot waren, maar dat alle vier een serieuze poging wilden doen om het eens te worden. Uiteindelijk bleek dat onenigheid over migratie "de drempel die te hoog was". Er is daar geen gemeenschappelijke basis gevonden.

Schippers benadrukte dat er ongelooflijk hard is gewerkt, maar dat de inhoudelijke verschillen gewoon te groot zijn gebleken. Ze voegde eraan toe dat de onderhandelaars echt hebben geprobeerd om zo ver mogelijk te komen en heeft niet aan inzet ontbroken. Volgens haar waren er wel deelbesluiten, "maar is er pas een akkoord als het echt helemaal rond is". Ook op andere punten zoals klimaat was er nog geen akkoord.

Schippers zal haar eindverslag zo snel mogelijk uitbrengen. Dat gaat dan naar de Kamer voor debat. Hoe het veder moet is nog niet duidelijk. Mogelijk knopen VVD, CDA en D66 gesprekken aan met de Christenunie, maar ook deze formule belooft niet gemakkelijk te worden gezien de verschillen over ethische kwesties tussen de Christenunie en D66. Als ook die piste niet lukt, rest nog het vormen van een minderheidsregering.

Ollevier: "Het alternatief is GroenLinks laten vallen"

Meest gelezen