Impact van cyberaanval in België is "relatief beperkt"

In de parking onder het Brusselse Zuidstation waren er vanmorgen problemen met de betaalautomaten. Over het algemeen zijn er slechts enkele tientallen meldingen van infecties van computers in ons land.

Het Belgische Center for Cyber Security heeft een groot aantal meldingen met problemen gekregen, maar in slechts een beperkt aantal gevallen ging het om aanvallen met het gevreesde Wannacryvirus. In een tiental gevallen ging het wel degelijk om infecties met het virus.

Dat was vooral het geval bij kmo's en kleinere bedrijven, zoals handelaars. De meesten hadden een back-up van hun gegevens en konden op relatief korte termijn opnieuw aan het werk gaan.

Dat was niet het geval bij het parkeerbedrijf Q-Park dat zaterdat aangevallen werd met het Wannacry-virus. Vanochtend konden autobestuurders de parking uitrijden zonder te betalen, zo kon VRT-journalist Mattias Tuyls ter plaatse vaststellen. Directeur Philip De Brabanter bevestigt dat Q-Park zaterdag aangevallen is met het beruchte WannaCry-virus, dat bestanden "gijzelt".

"Parkeerders konden daardoor niet meer met hun betaalkaart betalen en daarop werd het zekere voor het onzekere genomen en het betaalsysteem tijdelijk platgelegd", zegt Tuyls. I

Q-Park is de grootste eigenaar van parkeergarages in België en Nederland. In Nederland hadden afgelopen weekend verschillende parkings problemen als gevolg van de cyberaanval. Mensen moesten contant betalen, of ze konden uitrijden zonder te betalen.

Ook bij de Antwerpse penioendienst zijn een aantal afspraken voor vandaag afgezegd. De laptops van het personeel zouden eerst nog gecontroleerd moeten worden.

Meest gelezen