Merkel: "Een sterk Europa heeft een sterk Frankrijk nodig"

De Franse president Emmanuel Macron heeft bij zijn eerste buitenlandse bezoek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel gesproken over de samenwerking tussen beide landen en een hervorming van de eurozone en de Europese Unie.

Macron werd met militaire eer ontvangen in Berlijn en de ontmoeting met Merkel verliep in een hartelijke sfeer. De belangrijkste onderwerpen die aan bod kwamen waren de samenwerking tussen de twee landen en een hervorming van de eurozone en de Europese Unie.

Merkel en Macron willen samenwerken aan een stappenplan om de Europese Unie en de eurozone te hervormen om crisissen beter de baas te kunnen. Als de Europese verdragen daarvoor veranderd moeten worden, dan zijn beide landen daartoe bereid. "Maar eerst moeten we nadenken over wat we willen veranderen, en als het dan nodig is om de verdragen aan te passen, dan zullen we dat doen", zei Merkel.

(lees verder onder de foto)

Merkel zei ook dat een sterk Europa een sterk Frankrijk nodig heeft, en dat ze zich daarvoor wil inzetten. Macron van zijn kant gaf aan dat hij met zijn nieuwe regering vanaf morgen wil inzetten op een verlaging van de werkloosheid in zijn land. Hij wil dat doen "niet omdat Europa het vraagt, maar omdat Frankrijk het nodig heeft".

Macron zei ook dat Europa niet naïef moet zijn over vrije handel en dat het de Europese bedrijven moet beschermen tegen sociale dumping. Beide landen willen op korte termijn snel samenwerken op verschillende gebieden, zoals een gezamenlijke asielpolitiek, een regelgeving tegen sociale dumping en een eerlijkere internationale handel. "Deze zaken zullen een direct gevolg hebben voor onze burgers. We hebben meer pragmatisme nodig, minder bureaucratie en een Europa dat onze burgers beschermt", aldus Macron.

Meest gelezen