Miss USA veroorzaakt ophef: "Gezondheidszorg is geen recht"

De pasverkozen schoonheidskoningin Kara McCullough is de kop van Jut bij een deel van de Amerikaanse bevolking na haar uitspraak over gezondheidszorg tijdens de Miss USA-verkiezing. De 25-jarige wetenschapster verklaarde dat ze gezondheidszorg een privilege vindt en geen recht voor iedereen. Ze linkte gezondheidszorg aan werk.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De nieuwe Miss USA Kara McCullough heeft zondagavond tijdens de schoonheidswedstrijd enkele opmerkelijke uitspraken gedaan. In de show in Las Vegas verklaarde ze dat gezondheidszorg een privilege is en geen recht voor de bevolking.

De 25-jarige McCullough werkt als wetenschapster voor de US Nuclear Regulatory Commission. Net op het moment dat in Amerika het debat over het afschaffen van Obamacare woedt, gooide ze olie op het vuur door te stellen dat gezondheidszorg geen recht is voor iedereen.

De vorige president Barack Obama rolde zijn Obamacare (de Patient Protection and Affordable Care Act) uit om alle Amerikanen aan een ziekenkostenverzekering te helpen. Het plan verplicht alle Amerikanen om een ziekenkostenverzekering te nemen. Verzekeraars mogen geen klanten weigeren.

Het afschaffen van Obamacare was een van de verkiezingsbeloftes van de nieuwverkozen president Donald Trump, maar Trump krijgt zijn plan voor een afgezwakt ziekteverzekeringsplan niet doorgedrukt.

"Geen feministe, wel voor gelijkheid"

De in Italië geboren Miss USA-kandidate kreeg tijdens de show de vraag of gezondheidszorg een recht of een voorrecht is. "Het is een privilege (voorrecht). Als ambtenaar heb ik recht op gezondheidszorg. Om te genieten van gezondheidszorg, moet je werk hebben", klonk het.

Kara McCullough voegde er aan toe dat het doel moet zijn om alle Amerikaanse burgers een job en de daaraan verbonden gezondheidszorg te helpen. Die visie sluit nauw aan de visie van de Republikeinse president Donald Trump.

Op de vraag of ze zich een feministe vindt, antwoordde McCullough ontkennend. "Ik beschouw mezelf niet als een feministe, maar ik ben voor gelijkheid. Mannen en vrouwen moeten dezelfde kansen krijgen in de Amerikaanse samenleving.

Op sociaalnetwerksites waren verschillende geluiden te horen. Heel wat gebruikers keurden de uitspraken van Kara McCullough af, maar er waren ook surfers die Kara McCullough een duim gaven. De uitspraken weerhielden McCullough niet om de schoonheidswedstrijd Miss USA op haar naam te schrijven.

Meest gelezen