Na Merkozy en Merkollande nu ook Merkron: Merkel is aan haar 4e Franse president toe

Het eerste buitenlandse bezoek van de nieuwe Franse president Emmanuel Macron gaat vandaag richting Berlijn, voor een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij zag de voorbije 12 jaar al vier presidenten de revue passeren.

Jacques Chirac

Als er een constante is de afgelopen jaren in de Europese politiek, dan is het wel Angela Merkel. Zij is sinds al bijna twaalf jaar bondskanselier van Duitsland. Haar eerste Franse president Jacques Chirac.

Merkel trad op 22 november 2005 aan. Een dag later was ze al te gast op het Elysée in Parijs, waar ze tijdens haar eerste officiële buitenlandse reis ontvangen werd door de toenmalige Franse president Chirac. Met haar snelle bezoek aan Parijs wou Merkel haar ambitie benadrukken, namelijk een sterke relatie met Frankrijk als bonzend hart van Europa.

Twee jaar later - op 3 mei 2007 - ging Jacques Chirac afscheid nemen in Berlijn, met een innige handkus voor de bondskanselier. Drie dagen later werd Nicolas Sarkozy verkozen tot de nieuwe president van de Franse Republiek.

Nicolas Sarkozy

De eerste buitenlandse reis van de pas verkozen Franse president Nicolas Sarkozy gaat in mei 2007 naar Berlijn. Een bijzonder symbolische beslissing van Sarko als teken van de Frans-Duitse as in Europa. Na hem zullen François Hollande en dus ook Emmanuel Macron zijn voorbeeld volgen.

Ter vergelijking de eerste buitenlandse verplaatsingen van vorige presidenten:

  • Charles de Gaulle: Italië
  • George Pompidou: de Verenigde Staten
  • Valéry Giscard d'Estaing: de Centraal-Afrikaanse Republiek
  • François Mitterrand: Saudi-Arabië
  • Jacques Chirac: de Verenigde Staten

Nicolas Sarkozy en Angela Merkel zullen een bepalende rol spelen in de crisis die de euro treft. De tandem tussen beide Europese leiders zal hen de bijnaam "Merkozy" opleveren.

François Hollande

Op de avond zelf van zijn "investituur" als president van Frankrijk trok François Hollande vijf jaar geleden naar Berlijn voor een eerste ontmoeting met de Duitse bondskanselier Merkel. Het begin van hun relatie verliep nogal stroef, Merkel had haar steun namelijk uitgesproken voor een herverkiezing van Nicolas Sarkozy. Bovendien behoren Hollande en Merkel ook tot een andere politieke familie.

Maar tijdens de vijf jaar presidentschap van Frankrijk groeien beiden wel naar elkaar toe. Niet het minst door dramatische gebeurtenissen zoals de crash van het toestel van Germanwings in de Franse Alpen of de bloedige terroristische aanslagen. Hun tandem in de Europese politiek kreeg de bijnaam "Merkollande". Merkel en Hollande namen vorige week afscheid van elkaar tijdens een diner in Berlijn.

Emmanuel Macron

Een sterker Europa met als basis de Frans-Duitse as. Het was een van de belangrijkste programmapunten tijdens de presidentiële campagne van Emmanuel Macron. Het lijdt dan ook geen twijfel dat de relatie tussen Macron en Angela Merkel a priori onder een gelukkig gesternte geboren is. Nu al wordt gesproken van "Merkron".

Al tijdens zijn campagne had Macron een ontmoeting met Angela Merkel. Een dag na zijn investituur trok Macron vandaag opnieuw naar Berlijn voor een eerste officiële ontmoeting met de Duitse bondskanselier. Het begin van een nieuwe tandem.

Meest gelezen