Olyslaegers: "Dubbele erkenning is grote golf van liefde voor het boek"

"De dubbele erkenning dat komt niet zo vaak voor, dan voel je een grote golf van liefde voor het boek." Dat zegt Jeroen Olyslaegers in een reactie op zijn overwinning gisteren in Gent, hij won er zowel de Fintro Literatuurprijs als de prijs van de lezersjury. De schrijver vertrekt nu even naar Spanje om aan de media-aandacht te ontsnappen.
James Arthur Photography

"Wil" van Olyslaegers speelt zich af in Antwerpen tijdens Wereldoorlog II. Het hoofdpersonage Wilfried Wils acht zichzelf een dichter in wording, maar moet tegelijk zien te overleven als hulpagent. De mooie Yvette wordt verliefd op hem. Haar broer steekt zijn nek uit voor de jongen. Nijdig Baardje, de artistieke mentor van Wilfried, wil juist alle joden vernietigen. Onbehaaglijk laverend tussen twee werelden, probeert Wilfried te overleven. Het boek werd in Vlaanderen en Nederland lovend onthaald door critici en lezers en er zijn vertalingen in verschillende Europese talen (gepland). 

Als ultieme erkenning volgt nu ook de Fintro Literatuurprijs en de prijs van de lezersjury. De jury, onder leiding van "Terzake"-anker Kathleen Cools, omschreef het boek als "een ijzersterke oorlogsroman waarin inhoud, tempo en taligheid hand in hand gaan". 

"Die dubbele erkenning is spectaculair", zei Olyslaegers vanochtend vroeg in "De ochtend" op Radio 1 voor hij op een vliegtuig naar Spanje stapte. "Dat komt niet zo vaak voor, dan voel je wel een grote golf van liefde voor het boek en dat doet ongelofelijk deugd." 

"Het leukste voor mij als schrijver is wanneer mensen mij op straat aanspreken over het boek. Ik voelde dat het echt aan het leven was en dat het boek emoties aan het losweken was." 

"Het heeft veel te maken met het feit dat ik geprobeerd heb van het boek iets te maken dat mee resoneert met deze tijd. Voor mij is dat iets wat de lezer zelf moet ontdekken, maar het heeft blijkbaar gewerkt. Het was wel absoluut de bedoeling van het boek." 

"Ik heb geprobeerd een boek te schrijven waar de morele ambiguïteit en de menselijkheid centraal staat. Ik hoopte dat het een breed publiek zou aanspreken en dat het boek op die manier door een soort van firewall zou breken en dat is op dit moment aardig aan het lukken. "

"Mijn volgende boek wordt mijn grootste boek"

Olyslaegers noemt de prijs erg belangrijk voor hem. "Ik ben al meer dan 20 jaar bezig. Ik heb een klein, maar trouw publiek, nu heb ik een breed publiek. Die prijs is een soort van versneller die er hopelijk voor zorgt dat nog meer mensen mijn boek zullen leren kennen."

De 27.500 euro die aan de prijs verbonden is, geeft hem meer tijd voor zijn volgende boek. "Dat is het allerbelangrijkste voor een schrijver: dat je in financieel vrij comfortabele omstandigheden kunt voortwerken en geen andere opdrachten moet aannemen om te kunnen blijven schrijven. Mijn vertrek naar Spanje nu is vrij bewust, ik ga zeker niet klagen, maar de persaandacht was nogal heftig de laatste tijd en nu heb ik zin om even helemaal aan niets te denken."

Toch wil Olyslaegers "Wil" niet zijn magnum opus noemen. "Mijn volgende boek wordt mijn grootste boek. Sorry, ik ben schrijver, dus ik moet het hebben over mijn zwangerschap. En ik ben zwanger van een volgend boek, dus dat wordt mijn mooiste kind", zei hij gisteren al. Voor dat volgende boek is hij momenteel uitgebreid research aan het doen. 

Meest gelezen