Poetin: "Amerikaanse inlichtingendiensten zitten achter cyberaanval WannaCry"

Volgens de Russische president Vladimir Poetin zitten de Amerikaanse geheime diensten achter de recente cyberaanval met het WannaCry-virus. Dat virus heeft computers in onder meer Groot-Brittannië en Rusland geblokkeerd. Opvallend: net vandaag zegt NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg dat de meeste cyberaanvallen in het verleden vanuit Rusland kwamen.

In een reactie merkt Poetin op dat zijn land ook erg getroffen is door het virus WannaCry dat bestanden ontoegankelijk maakt, tenzij de slachtoffers betalen. 

Poetin ontkent dat zijn land te maken heeft met het virus. Meer nog: hij verwijt de Amerikaanse geheime diensten dat die software gemaakt hebben dat computers treft die draaien op systemen van het IT-concern Microsoft. 

"Malware die door geheime diensten ontwikkeld wordt, kan als een boomerang naar hen terugkeren", waarschuwde Poetin. Hij vraagt dat de wereldleiders op het hoogste niveau over computerveiligheid moeten praten en zei dat de VS geweigerd hebben om een verdrag over dat onderwerp te tekenen met Rusland.

Poetin deed zijn uitspraak tijdens een bezoek aan de Chinese hoofdstad Peking. Ook in China en Japan heeft het WannaCry-virus lelijk huisgehouden.

Cedric Hatto

Stoltenberg (NAVO): "Meeste cyberaanvallen komen uit Rusland"

Een totaal ander geluid is er te horen  in het Westen. Volgens NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg is net Rusland in het verleden vaak verantwoordelijk geweest voor heel wat cyberaanvallen, zo zegt hij in een gesprek met "Terzake" (zie video onder).

 

Stoltenberg zegt wel niet te weten of Rusland nu ook verantwoordelijk is voor de recente aanval met het WannaCry-virus, maar zowel Duitsland en Frankrijk zijn recent door Russische hackers aangevallen, zegt hij.

"Rusland zit op zijn minst achter verschillende aanvallen die we tegen NAVO-landen hebben gezien", zegt hij. "Ze hebben we bijvoorbeeld een aanval tegen het Duitse parlement gezien, maar ook tegen een Frans televisiestation en tegen verschillende belangrijke types van netwerken in verschillende NAVO-landen."

Bekijk het volledige interview uit "Terzake" hier:

Meest gelezen