Stoltenberg: "Bezoek van Trump aan NAVO in Brussel is belangrijk"

Het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel wordt een korte maar belangrijke NAVO-vergadering omdat het de eerste keer is dat de nieuwe Amerikaanse president naar Brussel komt. Dat zegt NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg in een gesprek met "Terzake".

Stoltenberg gelooft dat - in tegenstelling tot zijn vroegere uitspraken - Trump zich echt wil inzetten voor de NAVO en de trans-Atlantische band. "Dat heeft hij klaar en duidelijk gezegd bij de drie gesprekken die ik met Trump heb gehad", zegt Stoltenberg. "Zijn bezoek aan Brussel zou een sterke uiting zijn van trans-Atlantische eenheid en vastberadenheid, niet alleen van Trump maar ook van zijn  vicepresident en de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken."

Trump dringt er sterk op aan dat de Europese NAVO-lidstaten hun militaire bijdragen zouden opkrikken tot 2 procent van het bnp. Volgens Stoltenberg hebben Canada en de Europese lidstaten na lange jaren van besparingen op defensie nu het roer omgegooid. "2015 was het eerste jaar dat er niet bespaard werd en nu zien we voor het eerst een verhoging van de militaire uitgaven. We hebben in 2014 besloten om te stoppen met besparen en tegen 2024 opnieuw 2 procent uit te geven aan defensie", stelt Stoltenberg, al blijft het beeld in Europa sterk gemengd.

Bekijk het volledige interview met Stoltenberg hier:

Meest gelezen