Suske en Wiske krijgen voor het eerst in 10 jaar nieuwe look

De stripreeks Suske en Wiske krijgt vanaf het volgende album "De planeetvreter", dat woensdag verschijnt, een grondige restyling. De figuurtjes hebben een modernere look en ze springen al eens uit de klassieke stroken en kadertjes. Daarnaast wil Standaard Uitgeverij Suske en Wiske toegankelijker maken voor àlle leeftijden. Op Ketnet is binnenkort de tv-reeks "Suske en Wiske Junior" te zien voor de allerkleinsten, de Amoras-kronieken voor tieners worden voortgezet en enkele klassieke albums worden gerestaureerd heruitgegeven.

Het is niet voor het eerst dat de personages van Suske en Wiske een make-over krijgen. "Willy Vandersteen wenste dat de reeks na zijn dood zou worden verdergezet én levendig zou blijven", zegt Toon Horsten van Standaard Uitgeverij. "Om de zoveel jaar maken we Suske en Wiske daarom wat eigentijdser en dat was nu toch al weer even geleden. Het formaat wordt ook wat groter omdat de meeste strips naar A4-formaat evolueren."

Aan de restyling ging een uitgebreid onderzoek vooraf, want in tien jaar is er veel veranderd. Dat uit zich volgens de uitgeverij in spannende verhaallijnen, extra actiescènes, aflopende pagina's en meer close-ups. 

De opvallendste veranderingen aan de figuurtjes zijn een blauw jasje voor Wiske en een rode hoodie voor Suske, en het feit dat Wiske en Sidonia voortaan zichtbaar vrouwelijke rondingen hebben en Wiske een paardenstaart draagt.

Naast de veranderingen aan de bekende 'rode reeks' wil Standaard Uitgeverij ook meer doen om kinderen al vanaf drie jaar "vrienden voor het leven" van Suske en Wiske te maken. De tv-reeks "Suske en Wiske Junior" moet de opstap worden naar de klassieke stripreeks, vanaf 12 jaar zijn er de spin-offs van Amoras en het volwassen publiek probeert de uitgeverij te blijven bereiken via heruitgaves van klassieke albums. Onder meer "De duistere diamant" en "De schat van Beersel" worden heruitgegeven in de originele tekenstijl van Vandersteen in de nieuwe reeks Classics.

Tot slot krijgt elk jaar één extern team de kans om een hommagestrip uit te brengen. Tekenaar Gerben Valkema en scenarist Yann Le Pennetier bijten de spits af met het album "Cromimi".

"Suske & Wiske" is de langstlopende Nederlandstalige stripreeks. In Nederland en België gingen er al meer dan 200 miljoen exemplaren over de toonbank. 

Meest gelezen