Vlaamse musea mikken op september 2018 voor lancering museumpas

De museumpas voor Vlaamse musea zou in september 2018 uitgerold worden. De museumpas is een jaarkaart waarmee je een jaar lang alle deelnemende musea kan bezoeken. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) hoopt dat ook de musea in Brussel en Wallonië zich aansluiten bij het initiatief.

De Vlaamse overheid werkt aan de invoering van een museumpas voor alle musea in Vlaanderen. Verschillende landen in Europa hebben al een museumpas ingevoerd. Zo een pas is een jaarkaart voor alle deelnemende musea.

In Nederland kost een museumpas 60 euro per jaar. De invoering van de museumpas gaf er een boost aan het bezoek van musea.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz wil het systeem ook in Vlaanderen uitrollen. In het Vlaams Parlement zei hij dat er wordt gemikt op de lancering in september 2018. Cultuurnet en vertegenwoordigers van de musea in Vlaanderen onderzoeken momenteel hoe de museumpas uitgerold kan worden. Er zit ook een vertegenwoordiger van de Brusselse Museumraad in de stuurgroep en het Musée de la Photographie in Charleroi gaat ook deelnemen aan de stuurgroep.

Minister Gatz wil dat het systeem zichzelf zal financieren. Hij wil ook de musea in Brussel en Wallonië betrekken bij de uitrol van de museumpas, zodat de museumpas in heel het land geldig zou zijn.

Meest gelezen