Zoeken met vergrootglas naar Belgen op Filmfestival van Cannes

Woensdag gaat de 70e editie van het Filmfestival van Cannes van start. In tegenstelling tot vorig jaar staan er nauwelijks Belgische producties op de affiche. De actrice Nicole Kidman zal alom aanwezig zijn op het festival. Ze zal op de Croisette vier films voorstellen, waar twee competitiefilms.

Cannes maakt zich op voor de 70e editie van het Filmfestival van Cannes. In de officiële selectie zitten films van heel wat bekende namen, onder anderen Arnaud Desplechin, Michael Haneke, Fatih Akin, François Ozon, Todd Haynes en Michel Hazanavicius.

De Belgische oogst is dit jaar mager. Vorig jaar was ons land vertegenwoordigd door onder anderen de broers Dardenne, Joachim Lafosse, Bouli Lanners en Jeremie Renier.

Dit jaar zijn er drie competitiefilms waarin België vermeld staat als coproducent: "L'amant double" van François Ozon, "Loveless" van Andrej Zvyagintsev en de biografische film "Rodin" van Jacques Doillon. "The rider", een productie van het Belgische productiehuis Caviar in Los Angeles is geselecteerd voor de nevencompetitie Quinzaine Des Réalisateurs.

In "Happy end" van Michael Haneke speelt de 12-jarige Fantine Harduin mee. Harduin komt uit Moeskroen. Er wordt ook een Belgische documentaire vertoond over de Belgische aanwezigheid op het Filmfestival van Cannes. "La belge histoire du Festival de Cannes" is een film van Henri de Gerlache.

Politiek geïnspireerde editie

De 70e editie van het Filmfestival wordt een van de meest politiek geïnspireerde edities. Doorgaans is de politieke film de vaste klant van het Filmfestival van Berlijn.

Op de Croisette wordt buiten competitie "An inconvenient sequel" van Al Gore vertoond. Er staan ook films over aids ("20 bpm" van Robin Campillo), dierenrechten ("Okja" van Bong Joon-ho met Tilda Swinton), sekshandel ("You were never really here" van Lynne Ramsey) en de vluchtelingencrisis ("Sea sorrow" en "Jupiter's moon") op het programma.

Het thema terreur komt nauwelijks aan bod, maar de komende editie wordt de meest beveiligde editie ooit. Nicole Kidman en Colin Farrel zorgen voor een primeur door samen de hoofdrollen in twee films uit de officiële selectie te vertolken. Ze zijn allebei te zien in "The beguiled" (foto) en "The killing of a sacred deer". Daarnaast is Kidman te zien in twee andere films buiten competitie.

David Lynch stelt "Twin Peaks" voor in Cannes

De Amerikaanse regisseur David Lynch zal zijn nieuwe serie "Twin Peaks" voorstellen op de Croisette. Jane Campion doet dat ook met haar nieuwe seizoen van de serie "Top of the lake".

Het Filmfestival van Cannes wordt op 28 mei afgesloten met de uitreiking van de Gouden Palm. De jury wordt dit jaar voorgezeten door Pedro Almodovar. In de jury zitten onder anderen Maren Ade (regisseur "Toni Erdmann"), acteur Will Smith en de actrices Jessica Chastain en Agnès Jaoui.

Video: Extra veiligheidsmaatregelen in Cannes

Meest gelezen