38 miljoen stukjes afval: dit is mogelijk het smerigste eiland ter wereld

Henderson Eiland, een onbewoond eiland in het zuidelijke gedeelte van de Stille Oceaan, heeft de hoogste dichtheid aan plastic afval ter wereld. Dat beweren onderzoekers van de Universiteit van Tasmanië, zo meldt de BBC. Op de stranden van het eiland liggen bijna 38 miljoen afzonderlijke stukjes afval.

Henderson Eiland is een onderdeel van de Pitcairn Eilanden, een archipel van vijf eilanden die toebehoort aan het Verenigd Koninkrijk. De archipel ligt zowat halverwege Paaseiland en Tahiti. Alleen het hoofdeiland Pitcairn is bewoond; Henderson Eiland niet.

Henderson Eiland is een van de meest afgelegen eilanden ter wereld en heeft een uniek ecosysteem. Het ligt ook nabij het middelpunt van een oceaanstroming. Een twijfelachtige eer, want het gevolg is dat heel wat afval van schepen op Hendersons stranden aanspoelt. Maar ook afval afkomstig van Zuid-Amerika komt door de stroming op Henderson terecht.

Volgens een studie van Australische en Britse onderzoekers zou Henderson daardoor wel eens het smerigste eiland ter wereld kunnen zijn. Enkele cijfers die naar adem doen happen:

  • Op de stranden van Henderson liggen maar liefst 37,7 miljoen afzonderlijke stukjes afval.
  • Dat komt neer op 671 stukjes per vierkante meter.
  • In totaal ligt er 17 ton afval op het eiland.
  • Elke dag zouden er 3.750 nieuwe stukjes afval op één strand aanspoelen.

De onderzoekers baseren zich voor bovenstaande cijfers op een steekproef op vijf verschillende plekken op het eiland, die ze extrapoleerden naar heel het eiland.

"Het is heel goed mogelijk dat onze gegevens de ware hoeveelheid afval nog onderschatten", zegt onderzoekster Jennifer Lavers. "We konden enkel stukjes groter dan 2 millimeter verzamelen, tot op een diepte van 10 centimeter. We slaagden er ook niet in om afval te verzamelen nabij de kliffen en op de rotsachtige kustlijn."

Bekijk een filmpje van de onderzoekers:

(Filmpje is enkel te zien op desktop en mobiele site, niet in de app.)

Tandenborstels, aanstekers, scheerapparaten,...

Volgens de onderzoekers bestaat het meeste afval op het eiland uit wat verkeerdelijk wegwerpartikelen wordt genoemd, in het Engels ook wel single-use items genoemd. Met andere woorden, ze worden één keer gebruikt en belanden daarna op de afvalberg. Veel van het afval is echter voor langer gebruik bestemd.

Wat ligt er dan allemaal op de stranden van Henderson? Naast heel wat visartikelen troffen de onderzoekers er onder meer tandenborstels aan, aanstekers en scheerapparaten.

Riool van de wereld

Afgelegen eilanden fungeren op die manier als de riool van de wereld, stellen de onderzoekers. "De afvalberg op Henderson Eiland toont aan dat ontsnappen aan plastic afval onmogelijk is geworden, zelfs op de meest afgelegen delen van onze oceanen", zegt Lavers.

"Mensen beelden zich in dat zulke afgelegen plekjes ongerepte, verlaten eilanden zijn. Maar Henderson Eiland is een schokkend maar typisch bewijs dat plastic afval het leefmilieu op wereldwijde schaal schaadt."

Al dat afval brengt het leven van ontelbare dieren in gevaar. "Onderzoek heeft aangetoond dat meer dan 200 diersoorten in gevaar zijn door het eten van plastic en 55 procent van de zeevogels op Aarde, waaronder twee soorten die op Henderson Eiland werden aangetroffen, een risico lopen door afval op zee", aldus Lavers.

Aan de BBC vertelde ze hoe landkrabben een thuis maakten in dopjes van flessen en andere recipiënten. "In het begin ziet het er schattig uit, maar dat is het niet. Het plastic is oud, scherp, broos en giftig."

Ze voegt er nog een niet mis te verstane boodschap aan toe: "Er is echt geen enkel individu of geen enkel land ter wereld dat hiervoor vrijuit gaat."

Meest gelezen