"Verkeerde voeding voor baby's kan tot rampen leiden"

Het is een tragisch verhaal: een kindje van zeven maanden oud kreeg maandenlang alternatieve papjes (haver-, quinoa- en boekweitmelk), omdat de ouders dachten dat hun zoontje lactose- en glutenintolerant was. Met fatale gevolgen. Bij zijn overlijden woog het kindje nog 4,3 kilogram, bijna de helft minder dan normaal. Maar wat heeft zo'n baby precies nodig? En waarom zijn die alternatieve papjes nauwelijks of geen alternatief?

"Volwassenen krijgen zo'n 20 à 30 voedingsmiddelen per dag binnen. Een baby maar één, melk. Ze kunnen een jaar overleven op dat ene voedingsmiddel, maar als ouders zich vergissen, kunnen er rampen gebeuren. Het kindje waarvan hier sprake is, was langdurig ondervoed, kreeg lange tijd de juiste voeding niet binnen", vertelt Patrick Mullie, professor en voedingsdeskundige aan de VUB en de Erasmushogeschool. 

"We mogen baby's niet op dieet zetten"

Maar wat wordt er verstaan onder de juiste voeding voor een baby? "Dé referentie is moedermelk. Daar zit alles in wat een kind nodig heeft." Dat in tegenstelling tot alternatieve papjes als haver-, quinoa- en boekweitmelk. 

Een alternatieve voeding kan wel degelijk goed zijn, maar voor volwassenen, benadrukt Mullie. "De grote troef van die notenmelk en andere is dat ze vetarm zijn. En we leven in een maatschappij waar veel volwassenen leiden aan overgewicht en obesitas. Dus voor die volwassenen is dat een zeer goed product. Maar baby's mogen we niet op dieet zetten, die hebben vetten absoluut nodig zowel voor hun weerstand, hun hersenen als voor hun algemene ontwikkeling. Vaak zitten er ook te veel eiwitten in alternatieve papjes."

En wat als een kind niet kan drinken door een allergie of lactose-intolerantie? "Dan moet de melk fel vergelijkbaar zijn met moedermelk. Mijn raad? Raadpleeg een specialist als er moeilijkheden zijn met het eten en beslis niet individueel."

Kennis is alles

Kennis, kennis, kennis. Daar staat of valt alles mee, benadrukt Mullie. "De regel is: hoe meer voedingsmiddelen je uitsluit, hoe meer kennis je nodig hebt om een voedingsevenwicht - met voldoende calcium, magnesium enzovoort - te bereiken." 

Dat bevestigt ook Wim Betz, emeritus hoogleraar huisartsengeneeskunde en ondervoorzitter van SKEPP. "Een opgroeiend kind heeft zoveel nodig, je mag niet zomaar fantaseren met voeding. Speciale diëten kunnen, ook voor kinderen, maar dat vraagt kennis. Kennis die je vindt bij huisartsen, specialisten of een instantie als Kind en Gezin. Zij volgen kinderen van nabij op met onder andere groeicurven en testen op reflexen. Als er dan iets misloopt, kan men meteen ingrijpen."

Zowel Mullie als Betz vermoeden ook dat de ouders mede slachtoffer zijn geworden van de heersende trend om gluten- en lactosevrij te eten. "En dat kan verstrekkende schadelijke gevolgen hebben voor baby's, zoals in dit drama."

Meest gelezen