Aangespoeld "zeemonster" in Indonesië blijkt baleinwalvis

"Een gigantisch dood ding is hier aan het ontbinden en niemand weet wat het is." Die boodschap stuurden de inwoners van het Indonesische eiland Ceram onlangs de wereld in. Wetenschappers denken nu dat het om een gewone baleinwalvis gaat.

Het is een indrukwekkend en angstaanjagend beeld: een blubberige rottende massa die het water rondom rood kleurt. Sommigen maakten al snel de vergelijking met het mythische zeemonster "Kraken".

De beelden vanuit Indonesië gaan sinds enkele dagen de wereld rond en fascineren mensen wereldwijd: "Wat ligt daar in godsnaam te rotten?"

(lees verder onder tweet)

Enkele marine-experts gingen aan de slag met de beelden. Hun oordeel: geen mythisch zeemonster of een gigantisch gemuteerde inktvis, maar een "doodgewone" baleinwalvis. Een grote walvis dus.

"Inktvissen zijn niet gewerveld. Hier zien we duidelijk beenderen, zoals het kaakbeen of de schedel", aldus onderzoekster Regina Asmutis-Silvia aan de Huffington Post. "We zien ook groeven op de buik, zoals sommige soorten van baleinwalvissen die hebben. Het gaat om een rekbaar weefsel dat uitzet wanneer de dieren zich voeden. Ik ben er vrij zeker van dat het hier om een vinvis gaat."

De lokale inwoners van Ceram hebben nu aan de overheid gevraagd om het monsterlijke karkas te helpen verwijderen. 

Meest gelezen