Alliantie boekt vooruitgang in strijd om IS-bolwerk Raqqa

De alliantie tegen IS heeft in minder dan 24 uur tijd een reeks dorpen veroverd ten noorden en oosten van Raqqa, het IS-bolwerk in Syrië. Dat melden een woordvoerder van de coalitie en een ngo. Die alliantie, de Syrische Democratische Krachten (SDF), bevindt zich echter nog op een veertigtal kilometer ten westen van de stad. Het gebied ten zuiden van de stad staat nog volledig onder controle van de jihadisten.
Archieffoto: Koerdische strijders in Syrië

"We hebben IS ten noorden en ten oosten van de stad bijna omcirkeld, maar op het westelijk front moeten we nog vooruitgang maken vooraleer we de aanval inzetten op de stad", zegt een SDF-woordvoerder. Vorige vrijdag hadden de SDF laten weten dat die aanval "aan het begin van de zomer", waarschijnlijk in juni, gelanceerd zal worden.

Ook het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een vanuit Groot-Brittannië opererende ngo, meldt dat de vijf dorpen zijn veroverd. De jihadisten kunnen wel nog altijd via het zuiden, langs de Eufraat, de stad ontvluchten, en zo via het centraal gelegen al-Sukhnah de provincie Deir Ezzor bereiken. Die provincie staat zo goed als helemaal onder hun controle.

De SDF leiden het offensief om Raqqa, maar NAVO-bondgenoot Turkije ziet dat tandenknarsend aan. De alliantie wordt namelijk geleid door de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YDG). De Amerikaanse steun aan de SDF (en de YDG) zal later vandaag hoog op de agenda staan als de Amerikaanse president in zijn Witte Huis zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan voor de eerste keer ontvangt. Vorige week nog kondigde Washington aan dat het wapens zal leveren aan de YDG.

Meest gelezen