Bekende NYT-columnist over Trump: "De wereld wordt geleid door een kind"

De wereld wordt geleid door een kind. Tot die conclusie komt de bekende New York Times-columnist David Brooks, na de controverse over het lekken van al dan niet geheime informatie door president Trump aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken. "Trump heeft die informatie niet gelekt omdat hij banden zou hebben met Rusland of slechte bedoelingen heeft, hij deed het omdat hij in wezen een 7-jarig jongetje is."

David Brooks had het al een tijdje in de smiezen en de meest recente controverse over de Amerikaanse president bevestigt zijn vermoeden: de wereld wordt geleid door een kind.

In een column in The New York Times somt Brooks drie argumenten op om tot die conclusie te komen. Met name drie zaken die een normaal mens op 25-jarige leeftijd al uitgedokterd heeft, maar Trump (70) naar zijn inziens nog altijd niet. Onvolwassenheid is daarom de dominante eigenschap van Trumps presidentschap, meent Brooks.

Te onbekwaam om te begrijpen dat hij onbekwaam is

Ten eerste, schrijft Brooks, hebben de meeste volwassenen geleerd om stil te zitten. "Trump kan niet stil zitten. Mentaal is hij een 7-jarige jongen die rondhuppelt in het klaslokaal." Brooks verwijst ook naar de antwoorden die Trump geeft in interviews, niet al te lang, hooguit 200 woorden per keer. "Maar hij snijdt wel 4 à 5 onderwerpen aan, alvorens de pers te verwijten dat ze hem oneerlijk behandelen."

Trump slaagt er amper in om "zijn mond te beheersen", concludeert Brooks. "In een impuls belooft hij een belastinghervorming terwijl zijn staf nog amper werk heeft verricht op dat terrein."

Een tweede vaststelling van Brooks is dat de meeste volwassenen hun eigen verdiensten en tekortkomingen redelijk goed kunnen inschatten. Trump daarentegen heeft voortdurend nood aan de goedkeuring van anderen, om zijn gevoel van eigenwaarde op peil te houden. Omdat hij wanhopig op zoek is naar die goedkeurende woorden, vertelt hij het ene heroïsche verhaal na het andere over zichzelf.

"In een korte tijd begreep ik alles wat ik moest weten over gezondheidszorg", haalt Brooks een uitspraak van Trump in Time aan om zijn argument te staven. Of een andere, aan Associated Press, verwijzend naar zijn toespraak voor het Congres: "Sommige mensen zeiden dat het de beste toespraak was die ooit in die kamer is gehouden." Of het feit dat Trump naar eigen zeggen meer weet over luchtvaarttechnologie dan de Amerikaanse marine.

Trump is te onbekwaam om te begrijpen dat hij onbekwaam is, is de harde conclusie van Brooks.

(lees verder onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Ten derde begrijpen de meeste mensen, eens ze volwassen zijn, hoe andere mensen denken. Ze leren subtiele trucjes als valse bescheidenheid om niet door anderen als afschuwelijk weggezet te worden.

Trump niet, schrijf Brooks. In Trumps ogen zijn anderen zwarte dozen die iemand ofwel goedkeuren of afkeuren. "En daarom is hij zo transparant. Hij wil dat mensen van hem houden, dus vertelt hij in interviews constant hoe geliefd hij wel is. Elke vergadering die hij had was naar eigen zeggen op 15 minuten getimed, maar zijn gasten bleven altijd 2 uur omdat ze hem zo graag hadden."

Onzorgvuldig kind

Al het bovengenoemde doet Brooks besluiten dat Trump die al dan niet geheime informatie niet gelekt heeft aan de Russen omdat hij banden zou hebben met Rusland of slechte bedoelingen heeft. Neen, meent Brooks, Trump lekte die informatie omdat hij onzorgvuldig is, omdat hij zijn impulsen niet onder controle heeft, en vooral omdat hij in wezen een 7-jarig jongetje is dat wanhopig op zoek is naar goedkeuring van de mensen die hij zelf bewondert.

De controverse over de gelekte informatie onthult nog iets, voegt Brooks er nog aan toe: hoe gevaarlijk een man zonder inhoud kan zijn. We zouden van een president meer mogen verwachten, dat hij voldoende goede karaktereigenschappen heeft om zijn plicht te vervullen. "Maar Trumps gedachten bestaan soms uit niets meer dan zes vuurvliegjes die lukraak rondzoemen in een bokaal", verwoordt Brooks het.

"En uit die leegte komt onvoorzichtig gedrag voort dat mogelijk een inlichtingenbron heeft verraden en een land in gevaar heeft gebracht."

Wie is David Brooks?

David Brooks is een Amerikaanse columnist. Hij schrijft commentaarstukjes over politiek en cultuur voor de Amerikaanse krant The New York Times. Hij schreef eerder ook onder meer voor The Washington Times, The Wall Street Journal, The Weekly Standard en Newsweek. Naast zijn columns in de NYT is hij ook commentator voor het PBS-programma NewsHour.

Tijdens de kiescampagne sprak Brooks zijn steun uit voor Hillary Clinton. Donald Trump noemde hij onvoorbereid om president te worden. Hij uitte al verschillende keren scherpe kritiek op Trump.

Meest gelezen