Blokker verkoopt ook Belgische winkels Leen Bakker en Bart Smit

De grote reorganisatie van het Nederlandse Blokker-concern kan ook voor België nog verdere gevolgen hebben. Nadat eerder was aangekondigd dat in België 300 van de 900 banen verdwijnen in de Blokker-winkels, staan nu ook de 62 Belgische vestigingen van de meubelketen Leen Bakker en alle kleinere Bart Smit-speelgoedzaken te koop. Het is nog onduidelijk of dit ook in België tot banenverlies gaat leiden.

Blokker maakte vandaag bekend dat het komend jaar 1.900 banen verloren zullen gaan, hoofdzakelijk bij de Nederlandse dochterondernemingen Marskramer, Intertoys, Xenos, Bart Smit en Leen Bakker. Eerder was al aangekondigd dat er in België 69 van de 190 vestigingen van de huishoudspeciaalzaken van Blokker dicht gaan. Volgens Marc Jacobs van de christelijke bediendenbond LBC-NVK zijn er op dit moment nog gesprekken om uiteindelijk minder dan de 300 eerder geplande banen te schrappen. Het is nog onduidelijk wanneer daarover meer duidelijk zal zijn.

Blokker, dat in eigen land fors lijdt onder de toenemende concurrentie van goedkoper ketens als Action en de stijging van de handel via het internet, zet daarnaast alle dochterondernemingen in de verkoop. Volgens Jacobs neemt Blokker twee jaar de tijd om kopers te vinden voor alle zaken.

“Het is dus nu nog onduidelijk of dit gaat leiden tot banenverlies en om hoeveel jobs het dan zou kunnen gaan”, aldus de LBC-secretaris. “We zullen wat dat betreft de komende tijd af moeten wachten wat er gaat gebeuren.”

Meest gelezen