Bronzen Brancusibeeld onder de hamer voor recordbedrag

Het bronzen beeld "De slapende muze" van de Roemeense kunstenaar Constantin Brancusi is in New York onder de hamer gegaan voor 57,3 miljoen dollar (52,3 miljoen euro). Dat meldt veilinghuis Christie's. Voor Brancusi is dit een recordopbrengst voor een van zijn werken.
AP2004
"Slapende muze" bestaat in verschillende materialen

Het beeld "De slapende muze" ("La muse endormie") is een slapend gezicht van een vrouw op haar zijde. Het werk is 26 cm lang.

Christie's had de prijs voor het werk lager ingeschat, tussen de 25 en 35 miljoen dollar. Werken van Brancusi (1876-1957) duiken zeer zelden op in veilingzalen, wat van de verkoop een evenement maakte. Het vorige record voor een werk van Brancusi bedroeg 37,2 miljoen dollar of 29,1 miljoen euro en dateert van februari 2009.

Lenteveilingen

Maandag was het begin van de week van de lenteveilingen in New York. Op de eerste avond werden 43 loten verkocht voor een bedrag van 289 miljoen dollar.

Zo wisselde ook één van de bekendste portretten van Pablo Picasso, "Zittende vrouw in blauwe jurk" ("Femme assise, robe bleue"), van eigenaar voor 45 miljoen dollar (41 miljoen euro). Het gaat om een portret van Picasso's verloofde Dora Maar, één van zijn belangrijkste muzes (zie onderstaande foto).

Het werk was eigendom van Picasso's agent Paul Rosenberg, tot het tijdens de Tweede Wereldoorlog in beslag werd genomen door de nazi's. Het portret kon echter gered worden, doordat het Franse verzet de trein onderschepte waarop het werk naar Duitsland zou vervoerd worden.

Meest gelezen