Holebi's maken Polen met George Michael warm voor homohuwelijk

Enkele in Polen populaire LGBT-activisten brengen in een video hulde aan George Michael. Ze doen dat om de conservatieve regering in hun land onder druk te zetten het homohuwelijk of minstens een partnerschap tussen mensen van hetzelfde geslacht mogelijk te maken.

Trouwen of een officieel partnerschap aangaan? Voor mensen van hetzelfde geslacht is het in bijna alle landen van de Europese Unie mogelijk. In Polen kan het niet. Daar staat het huwelijk zelfs expliciet als een verbintenis tussen een man en een vrouw in de grondwet ingeschreven.

Om dat aan te klagen heeft het in Polen populaire koppel Jakub en Dawid samen met tal van andere LGBT-activisten (lesbian, gay, bisexual, transgender) een videoclip gemaakt waarin ze hulde brengen aan wijlen George Michael. Dat doen ze met een medley van verschillende van zijn grootste hits en die van zijn groep Wham!.

"Polen heeft twee miljoen inwoners die tot een seksuele minderheid behoren en blijft het grootste land binnen de EU waar het huwelijk of een partnerschap tussen mensen van hetzelfde geslacht illegaal blijft", geven ze op het einde mee, gevolgd door de hashtag #PolandWakeUp.

(Lees voort onder video)

Beata Szydło

Met de video en die boodschap hopen ze een internationaal publiek te bereiken en zo de conservatieve Poolse regering onder leiding van premier Beata Szydło onder druk te zetten om minstens een officieel partnerschap tussen mensen van hetzelfde geslacht mogelijk te maken in Polen.

Ook het Europees Parlement heeft Polen in het verleden met een resolutie op de vingers getikt over de grote mate van homofobie die nog steeds in het land heerst. De tekst uit 2007 stelt dat het Poolse onderwijssysteem een uitgesproken anti-LGBT-agenda uitdraagt en vraagt de Poolse leiders om op te houden publiek op te roepen tot haat en discriminatie jegens mensen op basis van seksuele geaardheid.

Meest gelezen