Hoofddiëtist UZ Antwerpen: "Sirtfood-dieet van Pippa Middleton is zoveelste hype in het rijtje"

Het Sirtfood-dieet dat Pippa Middleton in de aanloop naar haar huwelijk volgt, belooft dan wel heel wat gewichtsverlies, maar het is niet meer dan een hype én het houdt risico's in. Dat zegt hoofddiëtist Michaël Sels van het UZ Antwerpen in "De wereld vandaag".

Komende zaterdag vindt in het Verenigd Koninkrijk het huwelijk van het jaar plaats. Dan geeft Pippa Middleton haar jawoord aan James Matthews. Hij is een voormalige autocoureur en miljonair, zij is vooral bekend als de jongere zus van Catherine (Kate) Middleton, de echtgenote van de Britse prins William.

In de aanloop naar die grote dag volgt Pippa naar verluidt het zogenoemde Sirtfood-dieet in de hoop nog enkele kilo's kwijt te spelen. Dat dieet schuift een twintigtal voedingsmiddelen naar voren die mensen een prominente plek in hun dieet moeten geven. Hierdoor zouden ze gewicht verliezen. Opmerkelijk: ook chocolade en rode wijn staan op het lijstje.

"Het lijstje bevat weinig exotische voedingswaren"

"In België is het Sirtfood-dieet vrij onbekend, maar in het Verenigd Koninkrijk heeft het meer aanhangers", zegt Sels in "De wereld vandaag" op Radio 1. Zonder aarzelen noemt hij het dieet een hype. "Net zoals de meeste hypes trekt het conclusies uit onderzoek dat moeilijk naar dieetadvies is te vertalen."

"Omdat het chocolade en rode wijn toelaat, willen veel mensen het proberen. Voorts bevat het lijstje weinig exotische voedingswaren. Het gaat onder meer om appel, citrusfruit, bosbessen, peterselie en aardbeien."

"Sapjesdiëten houden veel risico's op tekorten in"

"Net als andere hypes schrapt het dieet ook heel wat voedingsmiddelen en daarin schuilt een risico. Volgens de Sirtfood-filosofie moet je in de eerste week heel wat maaltijden vervangen met sapjes van de toegelaten voedingsmiddelen. We weten al langer dat sapjesdiëten veel risico's op tekorten inhouden. Met zo'n dieet is het moeilijk om al je vitamines, mineralen, maar vooral ook vezels binnen te hebben."

"Het Sirtfood-dieet belooft heel wat gewichtsverlies, zeker in de eerste week. Maar als je heel wat maaltijden door sapjes van groenten en fruit vervangt, heb je uiteraard weinig calorieën binnen."

"Het is opnieuw een zwart-witverhaal", besluit Sels. "Door de vele hypes die al de revue zijn gepasseerd, hoop ik dat we hieruit kunnen leren. Het helpt niet om zoals in dit geval melk en gluten te schrappen en door voedingsmiddelen op het lijstje te vervangen."

Meest gelezen