Jong VLD wil af van lijststem: "Zonder vernieuwing verdwijnen partijen binnen 10 jaar"

Jong VLD wil af van de lijststem bij de verkiezingen. De jongerenpartij van de Vlaamse liberalen wil dat de kandidaten op een willekeurige volgorde op de lijst staan. Niet de plaats op de lijst, maar de inhoudelijke sterkte van de kandidaten moet doorslaggevend zijn, klinkt het. "Politieke partijen moeten dringend open durven staan voor vernieuwing. Anders zijn ze over tien jaar verdwenen", zegt voorzitter Maurits Vande Reyde.
Voorzitter Jong VLD Maurits Vande Reyde.

Politieke vernieuwing. Het is een "hot topic" in de Wetstraat. Er is in de Kamer ook een heuse werkgroep rond opgericht. Jong VLD doet alvast een aantal voorstellen die het ook op tafel wil leggen tijdens het congres van moederpartij Open VLD in november. "We zien te weinig vernieuwing en diversiteit", zegt voorzitter Maurits Vande Reyde.

De jong-liberalen stellen twee concrete dingen voor. Zo moet de lijststem weg. Vande Reyde: "We snappen eigenlijk niet dat dit democratisch anachronisme nog bestaat. Een lijststem zorgt ervoor dat de volgorde waarin kandidaten zich presenteren heel bepalend wordt voor wie verkozen wordt."

"Wij willen kandidaten gewoon in willekeurige volgorde. Bij elektronisch stemmen kan dat zelfs verschillen voor elke kiezer. Daardoor telt de inhoudelijke sterkte van kandidaten en niet langer zijn of haar plaats op de lijst".

Interne lijstvorming omgooien: "Naar politieke beweging gaan"

Vande Reyde wil ook de interne lijstvorming bij Open VLD laten omgooien. Nu speelt de tijd die men in de partij zelf spendeert daarbij een te grote rol, terwijl politiek engagement volgens hem veel meer is. "Jonge en oude vernieuwers, gevestigde waarden, mensen binnen en buiten de partijwerking: iedereen die de vrijheidswaarden van onze liberale beweging genegen is, moet de kans krijgen om ze te vertegenwoordigen. Niets is daarbij voor de eeuwigheid."

"Als een Bart Baeck (jonge ondernemer van het jaar) het beter denkt te doen dan Patrick Dewael, moet er een kans zijn om dat voor te leggen aan onze brede beweging", klinkt het. "We zouden eigenlijk naar een partijstructuur willen gaan die een politieke beweging is in plaats van een politieke partij", aldus voorzitter Vande Reyde. "Mensen die niet in de partij-evenementen aanwezig zijn, moeten ook de kans krijgen om hun engagement te tonen zolang ze zich onderschrijven aan onze waarden."

"Niet normaal dat we geen enkel Kamerlid met allochtone roots hebben"

Verder moet Open VLD een betere afspiegeling worden van de maatschappij en moet de partij bijgevolg diverser worden. "Dat onze moederpartij bijvoorbeeld momenteel geen enkel Kamer- of Vlaams parlementslid telt met allochtone roots, is eigenlijk niet normaal", besluit Vande Reyde.

Maurits Vande Reyde is naar eigen zeggen niet gefrustreerd door de traditionele structuren van zijn moederpartij. "Ik ben nog te jong om gefrustreerd te zijn. Wij geloven ook nog in de kracht van traditionele partijen. Maar wat nodig is, is dat we de statuten moderniseren. We moeten meer onze beweging opentrekken zoals moderne politieke burgerbewegingen."

Open VLD: "We kijken uit naar de voorstellen"

Maurits Vande Reyde heeft naar eigen zeggen nog niet gesproken met Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. Maar bij de moederpartij kijkt men naar eigen zeggen uit naar de voorstellen, meldt woordvoerder Laure Stuyck. "De afschaffing van de lijststem is bijvoorbeeld al jaren een partijstandpunt en leggen we nu ook op tafel in de commissie politieke vernieuwing."

Meest gelezen