Kansarme kinderen te weinig naar tandarts: "Op termijn gaat het meer pijn doen, ook financieel"

Kinderen uit kansarme gezinnen gaan veel te weinig naar de tandarts. Dat blijkt uit een onderzoek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (OZ). Veel ouders denken dat het bezoek aan een tandarts veel geld gaat kosten, terwijl preventieve tandzorg voor jongeren onder de achttien jaar gratis is. Door het bezoek aan de tandarts uit te stellen, kunnen juist grote problemen ontstaan, die later wel leiden tot een hoge factuur.
archieffoto

In totaal is 42 procent van de kinderen onder de vier jaar niet naar de tandarts geweest, zo concluderen de OZ uit hun terugbetalingsgegevens. Volgens Ann Ceuppens, directeur van de studiedienst van de OZ, gaat het vooral om kinderen uit kansarme gezinnen. Hun ouders zijn er vaak niet van op de hoogte dat een controle bij de tandarts gratis is. “Daardoor stellen zij die controle uit of vindt er helemaal geen controle plaats”, aldus Ceuppens. “Op termijn gaat het dan meer pijn doen, ook financieel.”

Kind en Gezin geeft het advies om het gebit van een kind al op tweejarige leeftijd te laten controleren, om mogelijke tandproblemen op tijd op te sporen. Op de leeftijd van zeven jaar zijn ook al vier op de tien kinderen behandeld voor minstens één gaatje in de tanden, vaak omdat er niet eerder een controle is geweest van het gebit. Kinderen uit kansarme gezinnen hebben ook bijna twee keer zoveel kans op gaatjes, 62 procent tegenover 35 procent van de kinderen uit gezinnen met hogere inkomens.

Van de gezinnen met lagere inkomens is ook maar 44 procent in 2015 naar de tandarts geweest. Volgens Ceuppens is dat cijfer zo laag, omdat ouders hoge kosten verwachten. “Meer informatie en sensibilisering van de ouders is daarom nodig”, aldus Ceuppens. In Nederland gaan gemiddeld negen op de tien kinderen naar de tandarts, zo blijkt ook uit het OZ-onderzoek.

Meest gelezen