Labour wil nationaliseren en einde maken aan besparingen

De Labourpartij belooft bedrijven te nationaliseren en de budgettaire hakbijl op te bergen. De partij heeft vandaag in Bradford, in Noord-Engeland, zijn verkiezingsprogramma voorgesteld.
AFP or licensors

Labourvoorman Jeremy Corbyn sprak van een (verkiezings)manifest voor allen. Het is een "verantwoord en radicaal programma van hoop" als antwoord op de "angst" die het programma van de Conservatieve partij van premier Theresa May belooft.

De Arbeidspartij belooft de brexit "tot een goed einde te brengen" en ziet daarbij "behoud van arbeidsplaatsen als prioriteit". De Tories zijn volgens het verkiezingsmanifest een "partij van discriminaties" die de laatste zeven jaar "voor de rijken, de elite en particuliere belangen" heeft geregeerd.

Wint Labour de slag om het Lagerhuis op 8 juni, dan komt er een nationaliseringsgolf in de sector van het vervoer (spoor en bus) en energie. Ook postbedrijf Royal Mail komt weer in publieke handen. De sociaaldemocraten willen de in de crisis verkerende Nationale Gezondheidsdienst NHS zes miljard pond meer geven en de wachttijden verkorten.

Labour, dat ver achterop ligt in de opiniepeilingen, wil 1,6 miljard pond meer uittrekken voor sociale uitgaven, en wil kleinere schoolklassen. Er zullen 10.000 politieagenten extra komen. Om dit mogelijk te maken stuurt Labour aan op grote fiscale hervormingen die zowel bedrijven als particulieren viseren. Vooral de grote verdieners zullen moeten inleveren.

De Conservatieven, die donderdag hun programma zullen voorstellen, noemden de intenties van de oppositiepartij "een wenslijst voor Kerstmis" die financieel niet haalbaar is.

Corbyn heeft May uitgedaagd voor een debat op televisie maar de politica heeft dat geweigerd.

Meest gelezen