New York Times: "Gevoelige informatie van Trump kwam uit Israël

Volgens de krant The New York Times zou de "gevoelige informatie" die VS-president Donald Trump onlangs heeft gedeeld met Rusland, afkomstig zijn van de geheime diensten van Israël. Dat land zou niet te spreken zijn over de "loslippigheid" van de Amerikaanse president.
AP2013

De bal ging aan het rollen toen The Washington Post verklapte dat Trump zijn bezoeker, de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, geheime informatie had meegedeeld over mogelijke aanslagen door de terreurgroep IS.

Vandaag maakte The New York Times bekend dat die informatie -die afkomstig was van "een bondgenoot in het Midden-Oosten"- aan de VS zou overgemaakt zijn door de geheime diensten van Israël. Probleem is dat die informatie door Israël beschouwd werd als "erg geheim" en dat die zelfs niet met iedereen binnen de Amerikaanse regering gedeeld mocht worden.

Als dat klopt, en president Trump heeft dat doorverteld aan Rusland, zou het ongenoegen in Israël wel eens erg groot kunnen zijn. Concreet ging het om een complot van IS om een aanslag te plegen op burgervliegtuigen via laptopcomputers. Op zich is dat geen nieuws, maar het zou ook gaan om "bepaalde kenmerken van het mechanisme" en "de manier van werken van IS" en het rondzaaien van die informatie zou de mensen en manier van optreden van Israël kunnen verraden.

Bovendien is Rusland een bondgenoot van Iran en het Assad-regime in Syrië, twee gezworen vijanden van Israël.

"Chaos in het Witte Huis"?

Volgens onze collega Björn Soenens in New York komt de nieuwe controverse over Trump erg ongelegen, net nu de president volgende week een bezoek brengt aan Israël, de beste bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten en een belangrijker verzamelaar van geheime informatie over die regio.

Nu heeft een president het recht om alle informatie te delen met landen als hij dat nodig acht, maar wel zou het vertrouwen van de Israëlische geheime diensten in de VS een knauw kunnen krijgen als blijkt dat geheime informatie binnen de kortste keren opduikt in de kranten. Officieel behoudt Israël nog alle vertrouwen in Amerika, maar begint dit jaar waren er al berichten opgedoken dat Amerikaanse inlichtingendiensten hun Israëlische collega's zouden gewaarschuwd hebben om te veel gevoelige informatie te delen met de nieuwe overheid in Washington.

Alleszins wijzen steeds meer bronnen op een "chaos in het Witte Huis", waar verschillende kampen elkaar proberen dwars te liggen en lekken naar de media. Ook zouden sommige medewerkers wanhopig zijn over de manier van regeren van president Trump en de geheime diensten CIA en NSA gewaarschuwd hebben over hoe het eraan toe gaat in het Witte Huis.

Hoe dan ook is het vandaag de 117e dag van president Trump in het Witte Huis en volgens Soenens is er nog geen een ervan voorbijgegaan zonder controverse. De Republikeinen blijven dat voorlopig aanvaarden, maar dat zou kunnen veranderen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van eind volgend jaar.

Europese bondgenoten zijn bezorgd

Het mag dan het voorrecht zijn van de president om informatie al dan niet te delen met andere landen; het verhaal over Trump en de Russen zit de bondgenoten van de VS niet lekker.

Volgens de tv-zender CNN wil minstens één Europees land de procedure hoe het informatie deelt met de Amerikanen, herbekijken. Over welk land het gaat, wil de zender niets kwijt. Wel zouden Europese bondgenoten verontrust zijn omdat de informatie eerst verstrekt werd aan Rusland vooraleer zij aan de beurt kwamen.

Voormalig CIA-directeur en Democratisch politicus Leon Panetta zegt dan weer dat het vertrouwen van de bondgenoten in de VS geschaad is. Toch zou informatie in de toekomst nog altijd uitgewisseld worden, omdat dat in het belang van alle partijen is.

Meest gelezen