Ouders voor rechter na overlijden zoontje door "alternatieve papjes"

Een vader en moeder uit Beveren riskeren 1,5 jaar cel omdat hun baby stierf aan uitdroging en ondervoeding. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en het bericht is bevestigd aan onze redactie. Hun zoontje kreeg maandenlang alternatieve papjes zoals haver-, quinoa- en boekweitmelk.

Toen het kind op een avond fel moest braken na een flesje boekweitmelk, gingen ze naar een homeopaat. Die verwees de baby onmiddellijk door naar het ziekenhuis. Maar het kind stierf voor het op de spoeddienst aankwam. Bij zijn dood woog het zeven maanden oude jongetje nog amper 4,3 kilo, bijna de helft minder dan normaal.

Volgens gerechtsartsen stierf de baby op 6 juni 2014 aan uitdroging en chronische ondervoeding. De ouders, die een winkel met alternatieve natuurvoedingsproducten uitbaten, hadden het kind gevoed met alternatieve papjes zoals graanmelk, rijstmelk, havermelk, quinoamelk en boekweitmelk. Volgens de moeder deden ze dit omdat hun kind lactose- en glutenintolerant was.

Het parket vergeleek op de zitting het geven van alternatieve papjes met het opzettelijk weigeren van voedsel. De procureur begreep ook niet dat de ouders eerst naar een homeopaat gingen in plaats van naar de dichtstbijzijnde spoeddienst. De ouders worden dan ook vervolgd voor het opzettelijk onthouden van voedsel en verzorging met de dood ten gevolge. Het parket vraagt 18 maanden cel.

Advocate ouders: "Vordering is vrij streng en kort door de bocht"

De advocate van de ouders, Karine Van Meirvenne, vraagt de vrijspraak. Ze erkent dat het kind stierf aan ondervoeding, maar betwist dat de ouders hun baby opzettelijk lieten ondervoeden. Volgens haar is het verhaal veel complexer en genuanceerder.

"Het parket is vrij streng en eerder kort door de bocht gegaan met de vordering van 18 maanden gevangenis voor de ouders die hun kind al verloren. De gezondheidstoestand van de baby ging met ups en downs, maar was niet verontrustend of zorgwekkend. Alleen de laatste dag is de toestand erg achteruit gegaan", laat Van Meirvenne weten aan VRT Nieuws. 

Op 14 juni spreekt de correctionele rechtbank van Dendermonde zich uit.

Meest gelezen