Samenstelling Franse regering pas morgen bekend

De samenstelling van de nieuwe Franse regering zal pas morgen bekend zijn in plaats van vandaag. Dat heeft het Elysée officieel meegedeeld. Er is meer tijd nodig om de bevoegde autoriteiten de kandidaten een eerste keer te laten screenen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De nieuwe president Emmanuel Macron en zijn premier Edouard Philippe zeggen meer tijd nodig te hebben om de bevoegde autoriteiten, de algemene directie van de Overheidsfinanciën en de Hoge Autoriteit voor de Transparantie van het Openbaar Ambt (HATVP) hun beoogde kandidaten een eerste keer te laten screenen. Het gaat met name om hun fiscale situatie en eventuele belangenconflicten in het licht van de transparantie bij het openbaar ambt.

Tot nu gebeurde dit onderzoek enkel na de benoeming van de ministers. Wel komt er nog een diepgaander onderzoek eenmaal de ministers op post zijn. De excellenties zullen bovendien een verklaring moeten ondertekenen waarin ze zich engageren op het vlak van integriteit en moraliteit, aldus nieuwszender BFMTV en de krant Le Figaro.

Macron en Philippe zeggen dat een en ander beantwoordt aan hun "engagementen om het openbaar ambt te moraliseren". Met dat engagement kreeg Macron tijdens de campagne centrist François Bayrou als hoofd van de Democratische Beweging op zijn hand.

Macron beloofde een wetsontwerp te zullen indien om nepotisme van parlementsleden te verbieden. In het bijzonder komt er voor hen een verbod om familieleden een salaris uit te betalen. Macron reageerde daarbij onomwonden op de schandalen rond veronderstelde fictieve tewerkstelling door de vroegere premier François Fillon en zijn opponente Marine Le Pen.

Morgen om 15 uur zouden de Fransen dan toch hun nieuwe bewindsploeg kennen. Macron zou zijn regering tot vijftien leden willen beperken, aldus BFMTV. De eerste ministerraad zou dan donderdagochtend plaatsvinden.

Meest gelezen