Soenens over Trump: "Gaat in tegen elke etiquette van de spionagewereld"

Volgens de Amerikaanse krant Washington Post zou president Donald Trump ultrageheime informatie over IS gedeeld hebben met de Russen. "De president mag zoiets lekken", analyseert Amerika-correspondent Björn Soenens. "Maar het gaat natuurlijk in tegen elke etiquette in de spionagewereld."

Trump had vorige week in het Witte Huis een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Volgens de Washington Post zou de Amerikaanse president daar zijn mond hebben voorbijgepraat over ultrageheime informatie over een nieuw voorbereide aanslag van IS.

Die informatie kwam van een buitenlandse geheime dienst in het Midden-Oosten en was enkel gedeeld met de Amerikanen. "En wat doet Trump? Hij bluft, hij schept op en hij zegt het aan de Russen", aldus Soenens.

"President Trump heeft hier eigenlijk geen (straf)rechtelijke fout gemaakt", weet Soenens. "De president mag geheime informatie lekken zoveel als hij wil. Maar het gaat natuurlijk in tegen elke etiquette in de spionagewereld; geheime informatie zomaar delen met mensen die geen bondgenoot zijn."

"Ontkenning Witte Huis is geen echte ontkenning"

Onder anderen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson - die ook aanwezig was in de Oval Office tijdens de ontmoeting met de Russen - ontkent het verhaal van de Washington Post.

"Maar als je goed luistert, ontkennen ze het verhaal niet echt. Ze zeggen dat er niets bijzonders gezegd is dat niet al geweten was", stelt Björn Soenens. "Ze halen duidelijk dingen aan die nooit in het verhaal van de krant komen."

"Wat is er nu van aan, van de relatie tussen Trump en Rusland?"

"We zijn op dag 116 van het presidentschap van Trump, en er zit geen enkele vrije dag tussen voor controverse", stelt correspondent Soenens vast. "Dit verhaal is opnieuw koren op de molen van critici van Trump die zich afvragen wat daar nu van aan is, van de relatie tussen de Amerikaanse president en Rusland."

"Er was onlangs het ontslag van de FBI-baas die het onderzoek naar die relatie in een stroomversnelling wilde brengen. En nu gaat Trump uitgerekend in het Witte Huis aan de Russen een beetje informatie delen. Dat is om moeilijkheden vragen. Mensen uit het Congres en partijgenoten vragen zich af wat er aan de hand is en willen antwoorden."

"Trump breekt elke dag met alle gewoontes van het presidentschap", besluit Björn Soenens.

Meest gelezen