Strafstudie gekregen? Eén telefoontje en mama of papa trekt van leer tegen school

Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, roept ouders op om meer vertrouwen te hebben in het gezag van de leraar. Steeds meer ouders trekken naar school als hun kinderen het niet eens zijn met een straf.
AJ PHOTO / BSIP

Pedagoog Pedro De Bruyckere tweette afgelopen weekend een BBC-artikel over boze ouders en vroeg wie er ervaring mee had. De reacties stroomden binnen. Een directrice uit Ieper vertelt hoe haar leerlingen op de speelplaats een smartphone mogen gebruiken. "Dan krijg je situaties dat een mama aan mijn deur staat nog voor ik op de hoogte ben van het incident", legt de directrice uit in de kranten van Mediahuis. Zij spreekt van helikopterouders, bezorgde ouders die constant rond hun kinderen hangen om ze te beschermen. Bezorgd, maar meestal overbezorgd.

Het fenomeen is herkenbaar: ouders die de versie van hun kinderen geloven en het dan meteen opnemen voor hen, en zelfs de straf weigeren te aanvaarden. Wat het gezag van de leerkrachten ondermijnt. Boeve vraagt om niet in "conflictmodus te schieten als een kind een sanctie krijgt". "Ouders moeten aan hetzelfde zeel trekken als de school en meer vertrouwen hebben in het gezag van de leraar. Als ze toch vragen hebben bij een sanctie, informeren ze zich beter eerst rustig bij de school."

Meest gelezen