Theatermaker Guy Cassier krijgt Frans lintje opgespeld

De Belgische regisseur Guy Cassiers heeft op de Franse ambassade het insigne van Officier dans l'Ordre des Arts et des Lettres gekregen. Hij ontvangt de onderscheiding voor zijn "eigenzinnige theatertaal waarin visuele technologie een geslaagd huwelijk aangaat met passie voor literatuur".
AFP or licensors

Guy Cassiers is sinds 2006 artistiek directeur van Toneelhuis en heeft al heel wat producties en prijzen op zijn palmares staan. Sinds dinsdag mag hij daar Officier dans l'Ordre des Arts et des Lettres aan toevoegen. De Antwerpenaar kreeg de prijs voor "zijn eigenzinnige theatertaal waarin visuele technologie een geslaagd huwelijk aangaat met passie voor literatuur en voor theater dat niet alleen van een enorme schoonheid is, maar vooral heel hedendaags is en uitgesproken politiek", zo meldt de Franse ambassade.

Cassiers ontving in zijn carrière onder andere de Thersitesprijs van de Vlaamse critici voor zijn oeuvre, de Europese Theaterprijs voor Nieuwe Theatrale Realiteiten en het Eredoctoraat voor Algemene Verdiensten van de Universiteit Antwerpen.

Met zijn opvoeringen snijdt hij verschillende thema's aan zoals de Europese politieke geschiedenis, macht, de Kerk en het koloniale verleden. Zijn werken brachten Guy Cassiers in Japan, Frankrijk, Duitsland en Italië.

Meest gelezen