Trump en Erdogan strijken plooien (enigzins) glad

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is in het Witte Huis ontvangen door de Amerikaanse president Donald Trump. Na afloop toonden beide staatshoofden zich bereid om de handen in elkaar te slaan tegenover het moslimterrorisme, maar over de kwestie Syrië is er blijkbaar nog geen eensgezindheid. De VS steunt daar de Syrisch-Koerdische militie YPG en dat zint de Turken niet.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het voorbije jaar zat er flink wat storing op de communicatie tussen de traditionele bondgenoten de Verenigde Staten en Turkije, beiden lid van de NAVO. Daarvoor waren twee redenen: de plotse toenadering tussen de Turkse president Erdogan en zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin en de Amerikaanse militaire steun aan de Syrisch-Koerdische militie YPG, zowat de belangrijkste en meest succesvolle militie in de strijd tegen de terreurgroep IS.

De recente beslissing van Amerika om niet enkel luchtaanvallen uit te voeren, maar effectief ook militair materiaal te gaan leveren aan de Syrische Koerden, deed even in Ankara de stoppen doorslaan.

Toch bleven beide leiders vandaag erg beleefd tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis vandaag. Ze waren het er roerend over eens dat de strijd tegen radicalisering en moslimterrorisme de belangrijkste uitdaging is.

Toch zag Erdogan een duidelijk verband tussen de mislukte coup tegen zijn regering vorig jaar en het terrorisme in het algemeen. Ongetwijfeld zal de Turkse prediker Fethullah Gülen -die volgens Erdogan achter de staatsgreep zat en politiek asiel in de VS heeft- ter sprake zijn gekomen, maar die naam op de persconferentie niet gevallen.

Wel herhaalde Erdogan dat hij de militaire steun van de VS aan de Syrisch-Koerdische militie YPG onbegrijpelijk vindt en nooit zal accepteren.

President Trump van zijn kant zei dat hij "zo veel mogelijk landen wil engageren in de strijd tegen het terrorisme" en beloofde Turkije alle steun toe tegen IS en de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Meer concreet wil hij dat de aan Turkije verkochte wapens zo snel mogelijk geleverd zullen worden. 

Beleefd, maar struikelblokken blijven

Het was dus "een goed gesprek", zoals dat heet, maar daarmee lijkt alle rook tussen Washington en Ankara nog niet opgetrokken. In Syrië staat de alliantie van Syrische Koerden, Arabische en Assyrische milities nu vlakbij Raqqa, de officieuze hoofdstad van de terreurgroep IS en Amerika wil hen nu absoluut die hoofdprijs laten binnenhalen.

Een kortstondige Turkse invasie als steun aan pro-Turkse rebellen in Syrië heeft dat niet kunnen voorkomen, wel is belet dat een Koerdische enclave in het noorden van dat land zou worden vastgekoppeld aan een grote Koerdisch autonome regio, maar dat is dan ook alles. 

Anderzijds is Turkije samen met Rusland en Iran betrokken bij een alternatief vredesoverleg voor Syrië, waarbij ook de Syrische president Bashar al-Assad uit de wind wordt gezet. Dat zint de VS niet echt, maar veel zal afhangen van het al dan niet verbeteren van de relaties tussen de VS en Rusland. 

Meest gelezen