VAB: "Betaal automobilisten die bewust uit spits wegblijven"

Mobilistenvereniging VAB vraagt dat de overheid automobilisten betaalt die bewust uit de spits wegblijven. Het idee komt uit Nederland, waar pendelaars tijdens grote wegenwerken betaald worden als ze bewust de spits mijden.

Volgens VAB zou het systeem kunnen helpen om de files in Antwerpen te beperken wanneer in juni de Leien doorgeknipt worden. "Mensen die een ander moment kiezen om te vertrekken, of voor een ander vervoersmiddel kiezen, die worden dan, weliswaar voor een korte periode, financieel beloond", legt Maarten Matienko van VAB uit. 

Het principe bestaat dus al in Nederland, en naargelang het aantal keer dat men uit de file wegblijft, kan men tot 180 euro bijverdienen. "Daar blijkt wel dat het niet zo evident is om mensen zo ver te krijgen", aldus nog Matienko. "Maar van de mensen die het wel gedaan hebben en voor bijvoorbeeld een elektrische fiets of het openbaar vervoer gekozen hebben, is een derde dat nadien dat ook blijven doen. Voor hen is dat dus effectief een structurele oplossing."

Meest gelezen