Veiligheidsadviseur McMaster: "Trump gaf geen gevoelige informatie vrij"

In Washington heeft nationaal veiligheidsadviseur McMaster de beslissing van president Donald Trump verdedigd om "geheime informatie" te delen tijdens een ontmoeting met de Russische minister Sergej Lavrov in het Witte Huis. Zelf vindt Trump dat hij het "volste recht had om die informatie met de Russen te delen" en McMaster bevestigde dat, al wou hij er niet veel over kwijt.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Opvallend: de dagelijkse briefing in het Witte Huis werd niet gegeven door woordvoerder Sean Spicer, maar wel door generaal H.R. McMaster, de nationale veiligheidsadviseur en één van de meest invloedrijke medewerkers van president Trump. 

Officieel kwam McMasterer het reisschema van Trump naar het Midden-Oosten en Europa uit de doeken doen, maar zijn aanwezigheid had natuurlijk alles te maken met onvermijdelijke vragen over het delen van geheime informatie door Trump met de Russen.

McMaster verdedigde Trump en zei dat hij samen met andere toplui bij die ontmoeting aanwezig was en dat niemand het vreemd vond dat Trump die informatie deelde met de Russen. Trump zou overigens ook niet geweten hebben waar die informatie vandaan kwam en zou dus ook "geen bronnen, noch methodes hebben prijsgegeven", aldus McMaster.

"De informatie in The Washington Post was overigens foutief", herhaalde McMaster. Niet Trump heeft de veiligheid van de VS in gevaar gebracht, maar wel diegene die foutieve informatie gelekt heeft aan de pers", luidde het.

Ook nog interessant: volgens McMaster was het delen van de informatie met de Russen spontaan gebeurd door Trump en was er geen voorafgaand overleg met zijn adviseurs. Het gebeurde gewoon in een gesprek over terrorisme en gemeenschappelijke bedreigingen. Die informatie is volgens de veiligheidsadviseur ook gedeeld met de bondgenoten van de VS. Hoe dan ook heeft Trump volgens McMaster niets verkeerds gedaan. Toch tekent het feit dat een dergelijk hoogstaand medewerker de pers gaat inlichten het belang van de kwestie.

Trump: "Ik heb daar het volste recht toe"

De feiten zouden dateren van vorige week. Toen had Trump een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Ze hadden het over onderwerpen als terreurbestrijding en veiligheid in de luchtvaart. Tijdens dat gesprek zou Trump volgens de bronnen van The Washington Post ook uiterst geheime informatie gedeeld hebben over een op til zijnde IS-operatie. De president zou op die manier ook een cruciale bron voor informatie over IS in gevaar gebracht hebben. 

Trump ontkent dat en zegt dat hij geen gevoelige informatie heeft gedeeld. "Als president wilde ik feiten over terrorisme en luchtvaartveiligheid delen met Rusland (tijdens een publiek gemaakte vergadering) op het Witte Huis, zoals ik het volste recht (daartoe) heb." 

"Om humanitaire redenen wil ik niets meer dan dat Rusland zijn strijd tegen IS en het terrorisme (...) opvoert", klinkt het in de dubbele tweet die hij in de plaatselijke vroege uurtjes heeft geplaatst (zie hieronder).

AFP or licensors

Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov heeft de berichten over het delen door Trump van informatie over de situatie in Syrië met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov "pure onzin" genoemd. "Dit is geen thema voor ons, dit is nonsens", zei hij tegenover media. "Wij willen niets met die onzin te maken hebben", voegde Peskov eraan toe. "Het is iets om noch te ontkennen noch te bevestigen".

Ook medewerkers van het Witte Huis hebben - voor de tweet van Trump - de beschuldigingen tegengesproken. De CIA en het bureau van de Nationale Veiligheidsdienst geven geen commentaar op het nieuws. 

De onthullingen kunnen de relatie van Trump met zijn inlichtingendiensten nog verder op de proef stellen nadat hij eerder hun competenties al openlijk in vraag gesteld had. Daarnaast bestaat ook het risico dat de geloofwaardigheid van de VS bij de partners wereldwijd beschadigd raakt en dit in de aanloop naar zijn eerste overzeese reizen. "De partners zullen niet meteen stoppen met informatie te delen met de Amerikanen, maar het zou wel het vertrouwen kunnen aantasten dat is opgebouwd", klinkt het in Europese veiligheidskringen. 

Meest gelezen