VUB-studente dient klacht in tegen ondervoorzitter Jong N-VA voor verkrachtingscartoon

De linkse VUB-studente Naomi Stocker heeft bij de politie een klacht ingediend tegen Jong N-VA-ondervoorzitter Dylan Vandersnickt. Die had op Facebook een cartoon gepost waarop het hoofd van de studente gefotoshopt is op een verkrachtingsscène. "Dit is gewoon seksuele intimidatie", zegt ze aan onze redactie.

Vandersnickt zette de cartoon zaterdagavond op Facebook. Daarop is te zien hoe het als moslim aangeklede animatiefiguurtje Pepe the Frog -het symbool van de Amerikaanse extreemrechtse alt-right-beweging- een blond meisje verkracht. Op dat meisje is het hoofd van Naomi Stocker geplakt. In dezelfde cartoon staat ook een executie afgebeeld en daarop is het hoofd van een andere linkse student geplakt. "Refugees welcome. Cultural enrichment assured" (Vreemdelingen welkom, culturele verrijking gegarandeerd), had Versnickt erbij geschreven.

"Toen ik dit voor het eerst zag, schaamde ik mij dood. Zoiets is enorm intimiderend en kwetsend", reageert de studente, die actief is bij Comac, de jongerenbeweging van de PVDA. "Dit is gewoon seksuele intimidatie. Beseft hij dan niet dat je met zoiets haat tegenover vreemdelingen, verkrachting en moord banaliseert?"

(Lees voort onder de video)

"Niet de eerste intimidatiepoging"

Volgens Stocker is het ook niet de eerste intimidatiepoging. Zij en Yassine, de andere student die afgebeeld staat op de cartoon, troffen eerder vorige week bedreigende affiches aan op hun kotdeur. Op de affiches is onder meer sprake van "Pinochet's Helicopter Tours", een verwijzing naar de Chileense dictator die linkse opposanten uit helikopters liet gooien.

Stocker vermoedt dat het gaat om een reactie op de protestactie van Comac tegen het beleid van N-VA-staatssecretaris Theo Francken.

"Schaamte heeft nu plaats gemaakt voor verontwaardiging. Zoiets mag gewoon niet. Ik heb intussen klacht ingediend bij de politie en bij de radicaliseringsagent in Dendermonde (waar Vandersnickt woont, red.)", zegt Stocker. "Ze moeten beseffen dat je met zoiets niet zomaar kan wegkomen."

Jong N-VA distantieert zich van cartoon

Jong N-VA heeft zich gedistantieerd van de Facebookpost. Dit is niet de manier waarop we aan politiek willen doen, klinkt het. Vandersnickt zei op Twitter dat het bedoeld was "als grappige en provocerende reactie" en gaf aan dat hij zich intussen geëxcuseerd heeft.

Meest gelezen